Wojewódzki Turniej Gastronomiczny
2015-04-09 14:13:36

24-25marca 2015 r. w Białymstoku już po raz kolejny odbył się Wojewódzki Turniej Gastronomiczny zorganizowany przez Zespół Szkół Gastronomicznych. Tematem przewodnim tegorocznego konkursu była "Kuchnia europejska na podlaski stole"
W turnieju wzięło udział 40 młodych kucharzy ze szkół województwa podlaskiego. Uczniowie rywalizowali w pionie klas Zasadniczej Szkoły Zawodowej i Technikum Gastronomicznego.



Konkurs składał się z dwóch etapów. Pierwszego dnia uczniowie sporządzali przekąskę zimną a następnego dnia ją prezentowali i przedstawiali do oceny komisji konkursowej. Ocenie komisyjnej podlegała również potrawa wspólna dla wszystkich uczestników zmagań konkursowych - zupa serowa.
Zespół Szkół Zawodowych w Wysokiem Mazowieckiem reprezentowali uczennice z klasy III Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych: Wioletta Uszyńska i Paulina Wilaszek, które przygotowywały się pod kierunkiem p. Agnieszki Kaliszczyk. W turnieju udział wzięli znani Szefowie Kuchni Hotelu Gołębiewski, restauracji Astoria w Białymstoku, przedstawiciele firmy Stalgast oraz absolwenci Technikum Gastronomicznego, którzy z wielkim znawstwem i pasją opowiadali o przygodach i doświadczeniu z gastronomią.
Konkurs gastronomiczny stał na bardzo wysokim poziomie. Uczniowie oceniani byli przez dwie niezależnie komisje konkursowe, pierwszą pracującą w pracowniach technologicznych i drugą, złożoną z zaproszonych szefów kuchni. Pierwsza komisja konkursowa skrupulatnie oceniała sporządzone potrawy zgodnie z kryteriami, uwzględniającymi takie aspekty jak: higiena produkcji, kolejność czynności technologicznych, ład i porządek na stanowisku pracy oraz walory estetyczne i organoleptyczne a także sposób prezentowania zakąski. Druga komisja oceniała potrawy z innego punktu widzenia. Szefowie kuchni brali pod uwagę walory organoleptyczne potraw i wygląd na półmisku czy talerzu. Jedna z naszych uczennic Wiola Uszyńska uzyskała III miejsce i otrzymała cenną nagrodę rzeczową. To już kolejny sukces naszych młodych kucharzy, tym razem młodszej uczennice, z klasy trzeciej.

Nasi zawodnicy wrócili z Białegostoku w świetnych humorach, z cennymi nagrodami rzeczowymi, upominkami i dyplomami
Gratulujemy!!!




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS