Technik Technologii Żywności:
1. OPIS I PERSPEKTYWY PRACY W ZAWODZIE
Technik technologii żywności zajmuje się wytwarzaniem różnorodnych produktów spożywczych, organizuje i nadzoruje przebieg produkcji - od przyjęcia surowców do zakładu aż do uzyskania gotowych wyrobów. Do jego zadań należy: kontrola jakości surowców i półproduktów na każdym etapie procesu powstawania; planowanie pracy tak, aby przebiegała ona zgodnie z obowiązującymi normami, przepisami bezpieczeństwa i higieny oraz systemami zapewnienia jakości zdrowotnej żywności; opracowywanie receptur, instrukcji technicznych czy norm zakładowych dla fabrykatu, wdrażanie ich do przerobu; wykonywanie specjalistycznych analiz laboratoryjnych surowców, budulców i asortymentu gotowego.
Po ukończeniu technikum można kontynuować naukę w szkołach wyższych na kierunku technologii żywności, dietetyki, towaroznawstwa. Widoków na przyszłość jest zatem wiele, a dbając o mądre nawyki żywieniowe, uczeń troszczy się o zdrowie swoje, jak i przyszłych pokoleń.
2. MOŻLIWOŚCI PRACY W ZAWODZIE
Jako technik technologii żywności można podjąć pracę w: zakładach przetwórstwa spożywczego różnych branż, np. mleczarskiej, mięsnej, cukierniczej, piekarniczej; stacjach sanitarno-epidemiologicznych; instytucjach zajmujących się badaniem i oceną kulinariów; laboratoriach analizy żywności; miejscach żywienia zbiorowego; ośrodkach turystyczno-wypoczynkowych.
3. UMIEJĘTNOŚCI ZAWODOWE
Zasób wiadomości ucznia, potwierdzony zdaniem kwalifikacji SPC.02 Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń, opiera się na umiejętnościach: doboru surowców, materiałów i dodatków do produkcji wyrobów i półproduktów spożywczych z wykorzystaniem powyższych technik; posługiwania się dokumentacją techniczno-technologiczną i normami w procesie wytwarzania; magazynowania przerobów z wykorzystaniem automatów i środków transportu wewnętrznego. Erudycja z zakresu SPC.07 Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych – to z kolei biegłość w obszarze: uskuteczniania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym; monitorowania działań korygujących etap powstawania wyrobów pod kątem zgodności z systemami zarządzania jakością; wykonywania badań fizykochemicznych substancji; planowania zagospodarowania plonów ubocznych i odpadów poprodukcyjnych.
4. BAZA DYDAKTYCZNA
Umiejętności zawodowe są nabywane przez uczniów podczas zajęć odbywających się w doskonale wyposażonych pracowniach: technologicznej, analizy żywności oraz w trakcie praktyk realizowanych w zakładach o specjalizacji spożywczej. Roboty planetarne, miksery, wagi elektroniczne, zestawy naczyń ze stali nierdzewnej, formy i urządzenia do pomiaru parametrów technicznych, profesjonalna pakowaczka próżniowa, urządzenie sous vide, frezer, stanowiska do wypieku półproduktów i wyrobów gotowych, jak piec konwekcyjno-parowy i frytkownice do smażenia – pozwalają przenieść się w świat realizowania wysmakowanych marzeń kulinarnych. Strefa do przygotowania napojów – z ekspresem do kawy, wyciskarką wolnoobrotową, blenderami – to miejsce szczególnie ulubione przez naszych przyszłych mistrzów zawodu!