Olimpiada Wiedzy Zawodowej uczestników projektu Doskonały Uczeń - Doskonały Pracownik
2014-04-30 21:08:13W dniach 11 oraz 14-16 kwietnia w Zespole Szkół Zawodowych odbyły się dwie olimpiady wiedzy zawodowej "Mój staż moja przyszłość" w ramach projektu "Doskonały uczeń - doskonały pracownik". Udział w niej wzięli uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa. Uczestnicy rywalizowali odpowiednio o tytuł najlepszego kucharza oraz o tytuł najlepszego hotelarza.
Obydwie olimpiady składały się z trzech etapów. Pierwszym z nich był test wiedzy teoretycznej , w którym wyłoniono 10 najlepszych uczniów przechodzących do etapu praktycznego. W olimpiadzie gastronomicznej uczestnicy powinni byli sporządzić przekąskę zimną według własnego pomysłu. Jurorzy zwracali uwagę na organizację stanowiska pracy, higienę produkcji, prawidłowość przebiegu procesu technologicznego, ocenę organoleptyczną, sposób podania potrawy wspólnej oraz prezentację, walory smakowe i walory estetyczne potrawy. Natomiast zadaniem hotelarzy było zameldowanie gościa w hotelu oraz dekoracja stolika okolicznościowego. Ocenie poddana została przede wszystkim poprawność czynności zawodowych jak również prezentacja własnej osoby, sposób wypowiedzi, ubiór oraz radzenie sobie z nietypowymi wymaganiami gościa hotelowego. 16 kwietnia ogłoszono wyniki i wręczono cenne nagrody. Laureatami olimpiady gastronomicznej zostali:
- I miejsce - Justyna Kostro
- II miejsce - Weronika Zalewska
- III miejsce - Bartosz Kuźmicz
- IV miejsce - Paulina Bagińska
- V miejsce - Piotr Zaremba
- I miejsce - Marlena Gierałtowska
- II miejsce- Marta Pęska
- III miejsce - Justyna Wyszyńska
- IV miejsce - Patrycja Michalczuk
- V miejsce - Marta Dąbrowska