EUROPraktykA - Wysokie na start! - Dziewiąty dzień
2020-09-20 20:44:48Dzień dziewiąty pobytu w Grecji zaczął się dość przyjemnie, ponieważ z samego rana młodzież pojechała do Litochoro, gdzie udaliśmy się w kierunku Olimpu, na który oczywiście weszliśmy, żeby zobaczyć wąwóz, którym wiosną płynie rwąca rzeka.
Na końcu szlaku trafiliśmy do Łaźni Zeusa, gdzie podobno się dawno temu kąpała Afrodyta. Po tej przechadzce uczniowie musieli jednak wrócić do zajęć związanych z praktykami zawodowymi.
Technicy informatyki w dalszym ciągu programowali mikroprocesory na przykładzie płytek arduino. Oprócz tego konfigurowali routery, serwisowali oprogramowania, oraz instalowali switche zarządzające.
Technicy żywienia i usług gastronomicznych sporządzali potrawy i napoje w zakładzie gastronomicznym, pracowali na stanowisku wydawania posiłków, kelnera oraz kucharza. Brali czynny udział przy przygotowywaniu sali restauracyjnej.
Technicy Technologii Żywności pracowali na stanowisku baristy i barmana, przygotowując różne rodzaje kawy oraz napoje dla gości hotelu.Przygotowywali też zastawę oraz inne dodatki towarzyszące procesowi wydawania i serwowania dań i napojów.
Technicy logistyki poznali i organizowali etapy i kanały dystrybucji. Określili również wymagania procesu magazynowania w centrach dystrybucji. Przeprowadzali inwentaryzację sklepu jubilerskiego, poznając przepisy oraz normy z tym związane.
Projekt pt. "EUROPraktykA - Wysokie na start!" nr 2019-1-PL01-KA102-061616, jest realizowany z środków Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
#praktykizagraniczne #ErasmusPlus #Grecja
#WysokieMazowieckie#TŻiUG #TTŻ #TI #TL