Sięgamy po zdrowie
Sięgamy po zdrowie
2016-11-24 09:58:51

Już po raz drugi do Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem od polskich sadowników przywożone są jabłka. Akcja odbywa się w ramach programu ?Tymczasowe nadzwyczajne wsparcie producentów owoców i warzyw?, koordynowanego przez Agencję Rynku Rolnego (ARR), którego zadaniem jest spożytkowanie produktów wycofanych z rynku w związku z rosyjskim embargiem.



Nasza szkoła jako jedyna z grupy szkól ponadgimnazjalnych powiatu wysokomazowieckiego włączyła się w te akcję. Uważamy, że dobroczynny wpływ tego owocu jest ogromna i należy podjąć trud propagowania zdrowego odżywiania się wśród społeczności szkolnej i poza nią.

Jabłka cieszą się powodzeniem w gastronomicznej pracowni szkolnej, gdzie powstają przepyszne szarlotki, tarty i przetwory a także wśród uczniów, którzy owoce zabierają do domów.

Kilka faktów na temat jabłek:

Jabłka i ich właściwości lecznicze były znane już ok. 6500 r. p.n.e. w regionie położonym pomiędzy Morzem Czarnym a Morzem Kaspijskim, skąd pochodzą. Te bogate w liczne witaminy owoce były też przysmakiem starożytnych Rzymian i Greków. Nasi przodkowie nie byli gorsi - w wykopaliskach Biskupina znaleziono ślady jabłoni rosnących tam już ok. 1600 r. p.n.e. Obecnie wartości odżywcze i prozdrowotne działanie polskich jabłek są doceniane w wielu innych krajach, ponieważ Polska jest jednym z głównych producentów tych owoców na świecie. Anglicy mawiają: zjedz jedno jabłko dziennie, a lekarz nie będzie ci wcale potrzebny. Nasi dietetycy zalecają zjedzenie przynajmniej dwóch jabłek w ciągu dnia ? rano dla urody, a wieczorem dla dobrego zdrowia.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS