Warsztaty w "W krainie zapachów" w Wyższej Szkole Medycznej w Białymstoku oraz w laboratorium uzdatniania wody i oczyszczania ścieków Politechniki Białostockiej
2016-04-13 12:16:4804.04.2016 r. uczniowie klasy I techniku technologii żywności uczestniczyli w wycieczce dydaktycznej. Pierwsze kroki skierowali do Wyższej Szkole Medycznej w Białymstoku, gdzie wzięli udział w warsztatach "W krainie zapachów".
Na początku dowiedzieli się o percepcji powonienia i odbierania sygnałów zapachowych przez nasz mózg. Następnie zapoznali się z rodzajami olejków zapachowych i ich szerokim zastosowaniu, m.in. w przemyśle spożywczym. Przeprowadzali ocenę sensoryczną i starali się uchwycić różnicę pomiędzy zapachami olejków tych samych roślin, a otrzymanych z pąków, liści czy nasion. Atrakcją było łączenie zapachów i tworzenie swoich kompozycji zapachowych. Zostały one przywiezione do domu i są wspomnieniem z wycieczki. W szkole tej zwiedzaliśmy także salę masażu i kosmetologii. Poznaliśmy zasady dobrej praktyki higienicznej w zakładach kosmetycznych.
Politechnika Białostocka przyjęła nas w bardzo nowoczesnych laboratoriach wyposażonych w analizatory najnowszej generacji, które badają żywność, wodę i ścieki. Niezbędną wiedzę przekazał nam dr hab. W. Dąbrowski. Pokazał
różne metody uzdatniania wody m.in. na kolumnach jonitowych oraz biologiczną mini oczyszczalnię ścieków. Poinformował nas, że studenci wraz z pracownikami wydziału Inżynierii Środowiska Politechniki Białostockiej współpracują z Uniwersytetem Warmińsko- Mazurskim w Olsztynie w celu pozyskiwania wodoru z ameb.
Dowiedzieliśmy się, że chętnie przyjmą nas jako studentów pod warunkiem, że zdamy maturę. Zachęcał nas do nauki języka angielskiego i informatyki.
Zapraszamy do naszej galerii.