Warsztaty kulinarne w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku
Warsztaty kulinarne w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku
2016-02-12 11:28:58

9 lutego 2016 r. klasa III technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w warsztatach kulinarnych w Podlaskiej Akademii Kulinarnej w Białymstoku. Zajęcia odbyły się pod opieką i nadzorem szefa kuchni, jedynej kobiety wśród szefów w Polsce ? pani Arlety Żynel.



Celem niniejszych zajęć było przygotowanie posiłku składającego się z dwóch dań: biała zupa krem z warzywami z olejem truflowym i grzankami oraz eskalopki drobiowe w sosie musztardowym. Młodzież została podzielona na trzyosobowe zespoły, które miały przydział obowiązków. Każdy z zespołów miał zapewniony nadzór trenera, który służył praktyczną radą lub pomocą. Po zakończeniu części praktycznej przyszedł czas na ucztę, w roli głównej z wyśmienitymi potrawami sporządzonymi przez naszą młodzież. W trakcie posiłków uczniowie wymieniali się zdobytymi informacjami i nowinkami ze świata kuchni.

Po krótkiej pogawędce z panią Arletą, młodzież zainspirowała się na kolejne warsztaty, których tematem przewodnim miały być desery. W takim razie nie wykluczone, że przygoda z Podlaską Akademią Kulinarną będzie trwała dłużej.

Paulina Jabłońska




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS