Nauczyciel Roku 2014
2014-05-30 12:44:12W dniach 9-11 maja 2014 r. uczestniczyłam we Wrocławiu w VII Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączonym z XVI Krajową Oceną Masła i Mlecznych Produktów Tłuszczowych oraz z VIII edycją konkursu "Produkt Mleczny Roku".
Na uroczystościach ogłoszenia wyników i wręczenia medali z podobizną prof. Bogusława Imbsa i statuetki ?Produkt Mleczny Roku? złożono na moje ręce dyplom Nauczyciela Roku 2014
o następującej treści:
"Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy za kierowanie przygotowaniem
Uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem uwieńczone zajęciem przez Nich I miejsca w Jubileuszowej XL Olimpiadzie Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie uznaje Nauczycielem Roku 2014 Panią mgr inż. Grażynę Kajurek.
Przekazujemy serdeczne podziękowania i gratulacje z okazji zdobycia po raz piąty tego tytułu i wyrażamy uznanie za szczególne osiągnięcia i osobiste zaangażowanie w przygotowanie uczniów, oddziaływanie ta drogą na podniesienie poziomu wiedzy o mleczarstwie uczniów szkół średnich, co przyczynia się do uzyskania poziomu kształcenia wymaganego przez kraje zrzeszone w Europejskim Stowarzyszeniu Mleczarzy (AEDIL)."
Dziękuję kapitule Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy z Panem prezesem Klemensem Ciesielskim za uznanie moich osiągnięć i nadanie tytułu Nauczyciela Roku 2014.
Krajowemu Związkowi Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, w tym Panu prezesowi Waldemarowi Broś i Panu Jakubowi Krogulec za coroczną organizację i sponsorowanie Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie oraz szacownej Jury olimpiady z przewodniczącym prof. Stefanem Ziajką za merytoryczny patronat.
Na seminarium VII Euroforum Mleczarskiego, w którym uczestniczyłam, mówiono między innymi o nowych trendach w żywieniu człowieka. Podczas prelekcji ?Promocja spożycia produktów mleczarskich o wysokiej zawartości tłuszczu? - dr Adriana Łobacz oraz "Znaczenie tłuszczu mlecznego w żywieniu człowieka" - dr Michał Smoczyński zwrócili uwagę na ważną rolę tłuszczu mlecznego w żywieniu młodzieży (prawidłowa praca układu nerwowego, hormonów, zapobiegają ADHD, wzrok) oraz w żywieniu ludzi starszych (np. mi. in.: ograniczają powstawanie choroby Ajzhalmera).
Faktem jest, że tłuszcz mlekowy
- jest doskonale zbilansowany,
- wykazuje prozdrowotne działanie na układ pokarmowy i oddechowy,
- zawiera składniki o działaniu antynowotworowym,
- posiada właściwości antymiażdżycowe.
Zachęcam do przeczytania "Tłuszcz mlekowy - fakty i mity" - prof. dr hab. Grażyna Cichosz.
Grażyna Kajurek