Nauczyciel Roku 2014
2014-05-30 12:44:12

W dniach 9-11 maja 2014 r. uczestniczyłam we Wrocławiu w VII Euroforum Polskiego Mleczarstwa połączonym z XVI Krajową Oceną Masła i Mlecznych Produktów Tłuszczowych oraz z VIII edycją konkursu "Produkt Mleczny Roku".
Na uroczystościach ogłoszenia wyników i wręczenia medali z podobizną prof. Bogusława Imbsa i statuetki ?Produkt Mleczny Roku? złożono na moje ręce dyplom Nauczyciela Roku 2014



o następującej treści: "Zarząd Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy za kierowanie przygotowaniem Uczniów z Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem uwieńczone zajęciem przez Nich I miejsca w Jubileuszowej XL Olimpiadzie Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie uznaje Nauczycielem Roku 2014 Panią mgr inż. Grażynę Kajurek.

Przekazujemy serdeczne podziękowania i gratulacje z okazji zdobycia po raz piąty tego tytułu i wyrażamy uznanie za szczególne osiągnięcia i osobiste zaangażowanie w przygotowanie uczniów, oddziaływanie ta drogą na podniesienie poziomu wiedzy o mleczarstwie uczniów szkół średnich, co przyczynia się do uzyskania poziomu kształcenia wymaganego przez kraje zrzeszone w Europejskim Stowarzyszeniu Mleczarzy (AEDIL)."

Dziękuję kapitule Krajowego Stowarzyszenia Mleczarzy z Panem prezesem Klemensem Ciesielskim za uznanie moich osiągnięć i nadanie tytułu Nauczyciela Roku 2014.

Krajowemu Związkowi Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny, w tym Panu prezesowi Waldemarowi Broś i Panu Jakubowi Krogulec za coroczną organizację i sponsorowanie Olimpiady Wiedzy o Mleku i Mleczarstwie oraz szacownej Jury olimpiady z przewodniczącym prof. Stefanem Ziajką za merytoryczny patronat.


Na seminarium VII Euroforum Mleczarskiego, w którym uczestniczyłam, mówiono między innymi o nowych trendach w żywieniu człowieka. Podczas prelekcji ?Promocja spożycia produktów mleczarskich o wysokiej zawartości tłuszczu? - dr Adriana Łobacz oraz "Znaczenie tłuszczu mlecznego w żywieniu człowieka" - dr Michał Smoczyński zwrócili uwagę na ważną rolę tłuszczu mlecznego w żywieniu młodzieży (prawidłowa praca układu nerwowego, hormonów, zapobiegają ADHD, wzrok) oraz w żywieniu ludzi starszych (np. mi. in.: ograniczają powstawanie choroby Ajzhalmera). Faktem jest, że tłuszcz mlekowy

  • jest doskonale zbilansowany,
  • wykazuje prozdrowotne działanie na układ pokarmowy i oddechowy,
  • zawiera składniki o działaniu antynowotworowym,
  • posiada właściwości antymiażdżycowe.
Wykłady zakończono sentencją "Mleko to eliksir życia, to symbol pożywienia, któremu zawdzięczamy zdrowy rozwój".

Zachęcam do przeczytania "Tłuszcz mlekowy - fakty i mity" - prof. dr hab. Grażyna Cichosz.


Grażyna Kajurek




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS