Praktyki w Grecji - wizyta w wytwórni serów feta
Praktyki w Grecji - wizyta w wytwórni serów feta
2021-05-18 10:10:24

Mający już doświadczenie w przeprowadzenia oceny organoleptycznej surowców, żywieniowcy weryfikowali dzisiaj sery feta. Mieli oni okazję podjąć się tego zadania podczas wizytacji w fabryce fety ? jednego z kluczowych elementów kuchni greckiej. Na miejscu, w fabryce przestawiony został im również proces produkcji i obróbki sera. Oczywiście, kto by nie skorzystał i nie zabrał trochę sera ze sobą? Tak też uczynili nasi uczniowie, a ser ten z pewnością pojawi się na stołach podczas posiłków!



Mając inspirację od żywieniowców, ekonomiści przystąpili do przeprowadzenia analiz ekonomicznych, bazując na przykładach z greckiej gospodarki. W temat wprowadzali ich mentorzy, kierujący ich program praktyk. Żeby stopniowo wprowadzać praktykantów w temat, zajmowali się oni pojedynczymi elementami analizy, by następnie połączyć siły i przeprowadzić całościową analizę ekonomiczną na rzeczywistych firmach.
Żeby przedsiębiorstwo mogło funkcjonować, warto jest mieć pewność, że wszystko sprawnie ze sobą współdziała. Jednym z kluczowych elementów przedsiębiorstwach produkcyjnych jest hurtownia, które jest pośrednikiem w procesie dostawy od producenta do odbiorcy ostatecznego. Żeby lepiej poznać ten proces, logistycy udali się dzisiaj do hurtowni napoi, które rozprowadza produkty po okolicznych restauracjach, hotelach, sklepach i innych kluczowych ząbkach łańcucha dostaw. Na miejscu został im przedstawiony proces organizacji ładowania i składania zamówień oraz sam proces przewozu przesyłek.
Informatycy tymczasem kontynuowali prace związane z programowaniem. Konfigurowali oni urządzenia sieciowe i zapory sieciowe, weryfikując skuteczność ich funkcjonowania. Funkcjonująca sieć pozwoliła im następnie skonfigurować wszystkie niezbędne urządzenia, których praca może teraz być monitorowana zdalnie, za pośrednictwem sieci.
Projekt pt. "EUROPraktykA ? Staszic rusza w świat!", nr 2020-1-PL01-KA102-078414, realizowany ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, na zasadach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS