Praktyki w Grecji -
Praktyki w Grecji - "W cieniu góry Olimp"
2021-05-18 08:14:53

Olimp góruje nad hotelem i zbiera dzisiaj chmury, jednak nasi uczniowie dalej prężnie zbierają wiedzę i praktykę podczas zajęć.
Logistykom zostały dzisiaj przedstawione zasady przygotowywania oraz dokonywania inwentaryzacji w przedsiębiorstwie. Organizowali oni czynności związane z procesami magazynowania oraz kontynuowali monitorowanie stanów zapasów magazynowych. Mając większe pojęcie o stanach zapasów, podjęli się oni rozwinięciu kwestii optymalizacji zagospodarowania przestrzeni magazynowej.



Nową wiedzę sprawdzają dalej w praktyce ekonomiści. Rozwinięte kompetencje z zakresu tabel przestawnych były dzisiaj ponownie wykorzystywane przez ekonomistów. W programie MS Excel tworzyli oni tabele na potrzeby działalności gospodarczej przedsiębiorstwa oraz w szczególności rozliczeń podatkowych. Stworzone tabele były następnie przez praktykantów poddawane analizie działalności przedsiębiorstwa, dzięki czemu mogli oni oceniać i uczyć się o charakterystyce greckich przedsiębiorstw.
Żeby przygotowane w dniu poprzednim przez informatyków stanowiska pracy miały rację bytu w przedsiębiorstwie, muszą one być zdolne do komunikacji między sobą. W związku z tym, informatycy w dniu dzisiejszym projektowali i wykonywali lokalną sieć komputerową. Zanim to jednak było możliwe, mentorzy przedstawili im teorię i praktykę tworzenia sieci. Praktykantom zostały przybliżone topologie lokalnych sieci komputerowych oraz urządzenia sieciowe, które wchodzą w jej skład. Sieci lokalne już działają, więc stanowiska pracy można uznać za gotowe do pracy.
Mistrzowie gastronomii ? żywieniowcy, dopracowywali dzisiaj swoje umiejętności z zakresu serwisu. Jeszcze przed przyjściem gości na posiłek, pod okiem mentorów przygotowywali oni salę restauracyjną. Rozkładali oni nakrycia i zastawę stołową, żeby każdy głodny miał już przygotowane miejsce by usiąść i jeść. Kiedy już goście zasiadali do stołów, w trakcie posiłku, nasi uczniowie sprawnie zbierali brudne naczynia, czyścili stoły i dokładali potrawy z kuchni na bufet.
Wiedzę łączymy z praktykom, więc jesteśmy pewni, że nasi praktykanci odnajdą się na rynku pracy nie tylko w Polsce.
Projekt pt. "EUROPraktykA ? Staszic rusza w świat!", nr 2020-1-PL01-KA102-078414, realizowany ze środków Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, na zasadach Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS