Wykład na temat "Trendy w produkcji serów w Polsce".
2019-05-16 09:38:40W dniu 25.04.2019 roku nasza szkoła gościła pana dr Tomasza Ziółkowskiego z firmy CSK Food Enrichment Poland, który zaprezentował uczniom Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego, Technikum Technologii Żywności i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wykład na temat "Trendy w produkcji serów w Polsce".
Nawiązanie współpracy z Panem doktorem było możliwe dzięki wyjazdowi uczniów naszej szkoły na szkolenie w ramach projektu "Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik"- zorganizowane przez Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni. Pan doktor przyjął zaproszenie pani E. Prusko do Zespołu Szkół Zawodowych im. S. Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
Pan doktor nie tylko z punktu widzenia naukowego ale również praktycznego mówił o zastosowaniu różnych szczepionek dla osiągnięcia tzw. czystej etykiety czy o ograniczeniach zastosowania ilości chlorku sodu w produkcji serów.
Omówił również przyczyny powstawania późnych wzdęć serów oraz sposobów jakimi można im zapobiegać. Uczniowie na długo zapamiętają powiedzenie Pana doktora, który mówił, prezentując zdjęcie sera z późnym wzdęciem, że jak "ser się śmieje to serowar płacze".
Cieszymy się z nawiązania współpracy naszej szkoły z Panem dr Tomaszem Ziółkowskim i czekamy z niecierpliwością na kolejne niezwykle ciekawe prelekcje.