27 marca 2019 roku -DZIEŃ OTWARTY NA UWM w OLSZTYNIE
2019-04-01 08:21:42W dniu 27 marca 2019 r . grupa 30 uczniów z technikum technologii żywności, technikum przetwórstwa mleczarskiego i technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięła udział w dniach otwartych zorganizowanych przez Uniwersytet Warmińsko- Mazurski w Olsztynie.
Uczniowie, pod opieką pani Emilii Prusko i pani Moniki Osmólskiej, z zaciekawieniem i uwagą wzięli udział w warsztatach, pokazach i degustacjach zorganizowanych przy udziale studenckich kół naukowych Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko- Mazurskiego w Olsztynie.
Młodzież zwiedziła Katedrę Mleczarską i Biotechnologiczną na Wydziale Nauk o Żywności. Uczniowie mieli okazję wziąć udział w warsztatach pt: "Zostań prawdziwym inżynierem", gdzie sami mogli przeprowadzić doświadczenia takie jak: wieża gęstości, ciecz nienewtonowska, destylacja a także posłuchać i zrozumieć chociażby jak to się dzieje, że dziurawy worek z folii polietylenowej nie przecieka? Być może przyszli studenci byli bardzo zainteresowani technologią produkcji piwa, którą mieli przyjemność obserwować na katedrze Biotechnologii.
Następnym punktem naszej wycieczki było zwiedzanie kampusu studenckiego- Kortowa. Uczniów urzekło położenie nad jeziorem i otaczający kampus las. Następnie zwiedziliśmy starówkę, amfiteatr i zamek, gdzie obejrzeliśmy wystawę o Koperniku.
W ramach odpoczynku, po całodniowym spacerze po Kortowie i zwiedzaniu zabytków Olsztyna udaliśmy się do położonego nieopodal starówki kina.
Późnym wieczorem wróciliśmy do Wysokiego Mazowieckiego bez zmęczenia lecz z refleksją, że musimy tam koniecznie wrócić.
Uczniowie jako studenci a my opiekunowie jako absolwenci -z sentymentu aby odwiedzić miejsca gdzie spędziłyśmy najpiękniejsze lata naszej młodości.