SZKOLENIE Z ZAKRESU I POMOCY PRZEDMEDYCZNEJ I BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY
2018-10-31 14:06:47

W dniach 27-28.10.18r. 15 osobowa grupa uczniów z klas I-III kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych i technik technologii żywności wzięła udział w szkoleniu z zakresu I pomocy przedmedycznej i zasad bhp.



Celem kursu było zdobycie podstawowej wiedzy z zakresu zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz nabycie umiejętności praktycznych zachowania się w najczęściej spotykanych stanach zagrożenia życia. Kurs prowadził wykwalifikowany i dyplomowany ratownik medyczny z wieloletnim doświadczeniem zawodowym i edukacyjnym. Forma szkolenia i sposób przekazywania wiedzy i umiejętności były bardzo przystępne i zrozumiałe dla wszystkich uczestników, pomimo braku na co dzień kontaktu z medycyną. Prowadzący zajęcia szczególną uwagę zwracał na sposób postępowania i kolejność czynności podczas udzielania pomocy osobie poszkodowanej. Omówił zasady i algorytm udzielania pomocy w różnych przypadkach. Ponadto każdy z uczestników szkolenia miał możliwość zapoznania się z działaniem defibrylatora AED z funkcja doradcy RKO i wykonywał resuscytację na fantomie z jego zastosowaniem.

Szkolenie było cenną lekcją dla młodzieży a otrzymane certyfikaty są potwierdzeniem wiedzy i umiejętności niezwykle przydatnych na miejscu zdarzenia w sytuacji zagrażającej ludzkiemu zdrowiu i życiu.

Szkolenie zostało zrealizowane w ramach projektu " Doskonalenie zawodowe kluczem do sukcesu na rynku pracy" i współfinansowane ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS