Ruszamy z nowym projektem! <b>Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik</b>
Ruszamy z nowym projektem! Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik
2018-08-30 15:27:32

Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik - głównym celem projektu jest podniesienie do czerwca 2020r. kompetencji i dopasowanie profilu 120 uczniów do potrzeb i oczekiwań lokalnego rynku pracy oraz doskonalenie kompetencji 10 nauczycieli kształcenia zawodowego. W zajęciach projektowych mogą wziąć udział uczniowie z klas I-IV z następujących kierunków kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik technologii żywności i mleczarstwa, technik hotelarstwa.



Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się nauczyciele kształcenia zawodowego, którzy prowadzą zajęcia w klasach o profilu: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik technologii żywności i mleczarstwa, technik informatyk, technik ekonomista.

Projekt zakłada realizację następujących form wsparcia:



1. Zajęcia dodatkowe ukierunkowane na rozwój kompetencji kluczowych dla uczniów:
a) 7-8 uczniów warsztaty psychologiczno - pedagogiczne - forma indywidualna dla uczniów z opinią z PPP -, 8h/ucznia na 1 rok
b) 55 uczniów: zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze grupowe (10 uczniów w grupie) 20h/grupę/1 rok z 3 przedmiotów (obligatoryjnie):łącznie 60h/grupę/1rok z języka angielskiego, języka polskiego i matematyki:
5 uczniów -indywidualne zajęcia -8h/przedmiot, łącznie 24godziny z języka angielskiego, języka polskiego i matematyki:
c) 21 uczniów: 4 koła naukowe, przyrodniczo - techniczne do wyboru: fizyka, chemia, ICT, biologia - do wyboru zgodnie z zainteresowaniami: 20h/grupę/1 rok

2. Podnoszenie kwalifikacji zawodowych:
a) 38 uczniów: warsztaty zawodowe 6-8 uczniów na 1warsztat wg. kierunku kształcenia: 60h/1grupę, łącznie 6grup : w ramach warsztatów przewidziane są wizyty studyjne w zakładach pracy, wyjazdy edukacyjne
b) kursy:
-barman: po 10 uczniów technik hotelarz i technik żywienia i usług żywieniowych
-barista: 16 (6 uczniów technik hotelarz i 10 uczniów technik żywienia i usług żywieniowych
-serowar 10 uczniów technikum przetwórstwa mleczarskiego
-produkcja deserów lodowych 10 uczniów technikum technologii żywności
-prawo jazdy 7 uczniów ( po 2 uczniów technikum technologii żywności, technikum technologii przetwórstwa mleczarskiego, 1 uczeń technik logistyk, po 1 uczniu z technikum zywienia i 1 uczniu technik hotelarstwa)
-spedytor 5 uczniów z technikum logistycznego
-kasy fiskalne - po 2 uczniów technikum żywności , przetwórstwa mleczarskiego, technikum żywienia i usług, technikum hotelarstwa, technik logistyk

3. Podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli
- 10 miejsc -szkolenia indywidualne wg. potrzeb zgodnie z nauczanym kierunkiem/przedmiotem
- 10 miejsc- szkolenie z technologii komunikacyjno-informacyjnej ECDL
-10 miejsc -szkolenie językowe
-10 miejsc -szkolenie doskonalące warsztat i metody pracy nauczycieli

4. Sieć połączeń lokalnych poprzez organizację spotkań roboczych i staży we współpracy z pracodawcami,
-organizacja staży dla nauczycieli (6 nauczycieli po 40godzin/1 nauczyciela w okresie wakacyjnym) w branży związanej z kierunkiem kształcenia)
-organizacja staży dla uczniów (płatnych -1,992,00 zł) 150h/1 ucznia, 35 uczniów

5. Współpraca z uczelniami wyższymi - festiwale nauki,dotyczy uczniów biorących udział w kołach zainteresowań, 1 wyjazd

6. Modernizacja bazy dydaktycznej szkoły - doposażenie pracowni obsługi gościa i utworzenie pracowni logistycznej,
-Utworzenie pracowni Obsługi gościa w zawodzie tchnik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa,
-utworzenie pracowni dla zawodu technik logistyk
-utworzenie platformy edukacyjno zawodowej

7. Poradnictwo edukacyjno - zawodowe, indywidualne spotkania z doradcą
-organizacja zajęć indywidualnych 3h/1 ucznia/1 rok obligatoryjnie każdy uczestnik




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS