Jesteś tutaj: Strona Główna

Praktyki uczniowskie
Współpraca w ramach praktyki zawodowej


Młodzież naszej szkoły zdobywa zawód w oparciu o najlepsze firmy w kraju i w naszym regionie:


  • Spółdzielnia Mleczarska "Mlekovita" w Wysokiem Mazowieckiem.
    Mlekovita
  • Bank Spółdzielczy w Wysokiem Mazowieckiem
    Bank Spółdzielczy
  • Hotel "Baranowski" w Piątnicy
    Baranowski
  • Hotel "Gołębiewski"
    Gołębiewski
  • Hotel "Branicki" w Białymstoku,
    Branicki
  • Telewizja Polska S.A. o/Białystok
  • Starostwo Powiatowe w Wysokiem Mazowieckiem
  • Urząd Miasta w Wysokiem Mazowieckiem
    Wysokie Mazowieckie
  • Urząd Gminy w Wysokiem Mazowieckiem
  • Bank Gospodarki Żywnościowej w Wysokiem Mazowieckiem
  • Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu.Strona domowa
  • Hotel i Restauracja "Gutland" w Wysokiem Mazowieckiem
  • Powszechna Kasa Oszczędności Bank Państwowy w Wysokiem Mazowieckiem
  • Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
  • Podlaski Oddział Regionalny ARiMR w Łomży
  • Powiatowy Urząd Pracy w Wysokiem Mazowieckiem
  • Urząd Skarbowy w Wysokiem Mazowieckiem
  • PSS "Społem" w Wysokiem Mazowieckiem
  • oraz wiele innych przyjaznych szkole zakładów pracy;

 Mlekovita

Naszą misją jest kreowanie nowych celów komunikacji z klientami, a nie bierne podążanie za konkurencją.

Musimy działać tak, by decydując sie na zakup sprzedawanego przez nas produktu klient miał poczucie, że dobrze zainwestował swoje pieniądze.

Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim zachęcanie do ich spróbowania, jeśli wyrób jest dobry, później broni się sam.

  • największa i najnowocześniejsza firma mleczrska w kraju
  •  
  • firma ze 100% kapitałem polskim
  •  
  • najnowocześniejsze technologie i park maszynowy
  •  
  • największy w kraju eksporter produktów mleczarskich
  •  
  • nowoczesne, smaczne i bezpieczne pod względem zdrowotnym produkty
  •  
  • jedyny w kraju producent bezwodnego tłuszczu mlecznego oraz jedyny na Podlasiu producent lodów na skalę przemysłową
  •  
  • zinegrowane certyfikowane systemy jakości: HACCP, ISO 9001, ISO 14001



WAŻNE WYDARZENIA W HISTORII MLEKOVITY
LUTY - PRODUKT ROKU 2008
Ser Sokół w innowacyjnym opakowaniu z mechanizmem "otwórz - zamknij" został laureatem w IV polskiej edycji programu marketingowego PRODUKT ROKU - Wybór Konsumentów. Konsumenci nagrodzili Ser Sokół, bo jest on produktem niezwykle odżywczym.Nagrodzony ser stanowi wspaniały dodatkiem do kanapek oraz sałatek. Posiada nowoczesne, funkcjonalne opakowanie z mechanizmem ułatwiającym wielokrotne otwieranie i zamykanie, dzięki czemu ser dłużej zachowuje świeżość, jest wygodny w przechowywaniu.
Produkt Roku - Wybór Konsumentów to konkurs, w którym zespół jury tworzą wyłącznie konsumenci. To oni decydują, które produkty zasługują na wyróżnienie, i które z nich dobrze rokują na przyszłość.
28 lutego w hotelu Sharaton ogłoszono werdykt 5000 polskich konsumentów, którzy wybrali najlepsze nowości, jakie pojawiły się na rynku FMCG w ciągu minionego roku. Wśród "wybrańców" znalazł się innowacyjny produkt MLEKOVITY - ser Sokół zwyciężył w kategorii: sery żółte. LUTY - PERŁA dla MLEKOVITY ! LUTY - MLEKOVITA najlepsza w rankingu !
Przedsiębiorstwo zarządzane przez Dariusza Sapińskiego zdobyło, biorąc pod uwagę branżę spożywczą, pierwsze miejsce w pierwszym rankingu "Porannego" INNOWACJE 2007. Wyróżnienie dostarczyło MLEKOVICIE wiele radości. Pokazało, że firma jest szanowana i przez konsumentów, i przez ekspertów z branży mleczarskiej.
LUTY - oddano do użytku nowy trzykondygnacyjny budynek biurowy, który stanowi dopełnienie już istniejącego obiektu. Mieszczą się w nim nie tylko pokoje biurowe, ale i sale: konferencyjna, konsumpcyjna z bufetem oraz archiwum. Cechuje go nowoczesność i funkcjonalność rozwiązań architektonicznych. Estetyczna, przeszklona elewacja zapewnia wnętrzom biurowca optymalną ilość dziennego światła.
STYCZEŃ - MLEKOVITA wciąż najlepsza ! GK MLEKOVITA zdobyła prestiżową nagrodę - FIRMA ROKU 2007 - w konkursie organizowanym co roku przez Polski Klub Biznesu. Zarząd i Kapituła PKB nagrodziła firmę za innowacyjność działania, wysoką jakość produktów mlecznych i skuteczność w umacnianiu pozycji na polskim rynku żywności. Nagrodę wręczono Prezesowi Zarządu MLEKOVITY - Dariuszowi Sapińskiemu - 26 stycznia 2008 roku, podczas uroczystej gali na Zamku Królewskim w Warszawie. 2007 - MLEKOVITA przejęła kolejny zakład - w Działdowie. Dzięki temu sieć dystrybucji firmy objęła także teren powiatu dziadowskiego oraz powiaty sąsiednie. W zakresie produkcji nastąpiła specjalizacja w dziedzinie najlepszych wyrobów, co przyczyniło się do zwiększenia dochodowości i rentowności. Otwarto też nowy oddział dystrybucyjny MLEKOVITY. Oddział w Łodzi to kolejny krok prowadzący do poszerzenia działalności MLEKOVITY. Dzięki niemu produkty firmy będą jeszcze bardziej powszechne, dostępne. To z kolei wpłynie na wzrost sprzedaży na terenie Łodzi i okolic. LIPIEC - do GK MLEKOVITA przyłączono znany na rynku z produkcji wysokiej jakości odtłuszczonego mleka w proszku, maślanek, mleka scidofilnego oraz masła ekstra zakład w Lubawie. Poprzez przejęcie rozszerzyła się sieć dystrybucji produkowanych wyrobów, w tym sieć sklepów firmowych MLEKOVITA. KWIECIEŃ - uruchomiono linię do konfekcjonowania serów w plastry z automatycznym załadunkiem. Linia daje różnorodne możliwości pakowania sera w urozmaiconej gramaturze. Można go pakować w folię termoformowaną ze sztywnym (twardym) dołem i górą (w zależności od potrzeb) twardą lub miękką. Są to wygodne, tzw. opakowania wielokrotnego otwierania, które ułatwiają przechowywanie produktu. Po zapakowaniu, sery układa się w jeden słupek, dwa słupki lub w wachlarz składający się z jednego lub kilku gatunków sera. Wydajność urządzenia to, w zależności od gramatury produktu i rodzaju sera, około 30 ton sera na dobę.
LUTY - MLEKOVITA, najlepsza firma branży mleczarskiej, uruchomiła dwie nowe linie technologiczne do produkcji mleka świeżego o zawartości tłuszczu 3,2 % i 2 %, w nowoczesnym opakowaniu - butelce imitującej znaną, niegdyś najbardziej popularną butelkę szklaną oraz w kartonowej butelce z zakrętką o pojemności 1 litra.
W lutym 2007 roku dwie linie pozwolą dostosować się do stale rosnących potrzeb rynku i powiększającej się grupy konsumentów. Wydajność każdego urządzenia to 200 tys. litrów mleka na dobę. Inwestycja w całości została sfinansowana ze środków własnych.
2006 - uruchomienie nowoczesnej linii pakowania i konfekcjonowania serów w folii miękkiej z innowacyjnym systemem otwierania w dziale MLEKOVITA II
2005- oddanie do użytku nowego magazynu logistycznego o pow. 10 tys m kw. Otrzymanie przez trzy zakłady Mlekovity: w Wysokiem Mazowieckiem, Bielsku Podlaskim i Morągu otrzymały od rosyjskich służb weterynaryjnych certyfikaty uprawniające do eksportu swoich produktów do Rosji,uruchomienie linii do produkcji mleka świeżego i mlecznych napojów fermentowanych w opakowaniach TETRA TOP (kartonowa butelka z zakrętką) oraz PET (plastikowa butelka), uruchomienie linii do produkcji serów twardych dojrzewających typu holenderskiego i ementalskiego
2004- uzyskanie Certyfikatu Zintegrowanych Systemów Zarządzania: HACCP, ISO 9001 i ISO 14001, wdrożenie Systemu Zarządzania Środowiskiem ISO 14001
2003 - uruchomienie linii do produkcji SERÓW DOJRZEWAJĄCYCH - EURO BLOK
2002 - oddanie do użytku nowoczesnej dojrzewalni serów oraz magazynu serów W dziale UHT 2 uruchomienie linni UHT 4 oraz budynku Masłowni 2 (hale produkcyjne z magazynami) - produkcja margaryny i miksów maślanych oraz masła półtłustego
2001 - oddanie do użytku linii do plasterkowania sera, uruchomienie nowoczesnej aparatowni wyposażonej w dwa zestawy wirująco - pasteryzujące oraz baktofugator
2000 - uruchomienie paczkowaczki do pakowania MLEKA UHT w kartoniki o pojemności 1,5 litra, paczkowaczki do pakowania SERÓW KAWAŁKOWYCH w folię,linii z próżniowym foliowaniem do SERA TWAROGOWEGO kwasowego, paczkowaczki do pakowania SERA FETA w opakowaniu 200 g oraz linii do produkcji SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH "DAREK" oraz TWAROGOWYCH "MLEKOVITKA"
1999 - uruchomienie nowoczesnej linii pasteryzującej i wirująco-pasteryzującej, zainstalowanie linii do odwróconej osmozy do zagęszczania serwatki, uruchomienie trzeciej linii do produkcji MLEKA UHT, uruchomienie jedynej w Polsce linii do produkcji BEZWODNEGO TŁUSZCZU MLECZNEGO
1998 - Uruchomienie III wieży do produkcji PROSZKU SERWATKOWEGO, wprowadzenie systemu HACCP i systemu jakości ISO 9002
Uzyskanie pozwolenia na eksport do państw Unii Europejskiej 1997 - Oddanie do użytku obiektu produkcyjnego wraz z linią do produkcji WYROBÓW UHT: ŚMIETANKI, MLEKA SMAKOWEGO i ZAGĘSZCZONEGO
1995 - powstaje linia do produkcji MLEKA UHT w opakowaniach kartonowych oraz dojrzewalnia serów z klimatyzacją
1994 - Uruchomienie produkcji SERA TYPU FETA
1992 - Nadanie nazwy MLEKOVITA przez Prezes Zarządu Dariusza Sapińskiego oraz opracowanie logo firmy.
1928 - Powstanie zakładu produkcyjnego.


PRODUKTY
MAŚLANKI FRESKOVITA to orzeźwiający, niskotłuszczowy produkt bogaty w lecytynę, białka i sole mineralne. Zawarty w nich kwas mlekowy wzmaga wydzielanie soków żołądkowych, pobudza i reguluje procesy trawienne. Nie zawierają środków konserwujących.Jogurt
KEFIRY FRESKOVITA zawierają łatwo przyswajalne białka, wapń oraz witaminy. Wskazane są do stosowania w profilaktyce zapobiegania osteoporozie, łagodzeniu stresu i przewlekłych stanach chorobowych. Regulują procesy przemiany materii, obniżją ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. Mają także zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością i zdolność zwiększenia możliwości absorbowania laktozy u osób o złej wchłanialności tego cukru. Hamują rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz wspomagają leczenie chorób cywilizacyjnych.
JOGURTY FRESKOVITA posiadają wspaniałe walory smakowe i zapachowe, osiągnięte poprzez aktywność dodanych bakterii, które prowadzą do wytworzenia kwasu mlekowego i substancji aromatyzujących. Mają łagodny kwaśny smak, który pobudza wydzielanie śliny, a także enzymów trawiennych w żołądku i trzustce. Przyspieszają pracę jelit, wzmacniają odporność organizmu - szczególnie zalecane są po kuracji antybiotykowej i stresie. Zawierają pełnowartościowe białko oraz cenne, niezbędne dla organizmu człowieka wolne aminokwasy, uwolnione w procesie fermentacji. Są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu, zmniejszając możliwość wystąpienia osteoporozy, ułatwiają też wchłanianie żelaza. Dzięki dodanym mikroorganizmom przyczyniają się do dodatkowej biosyntezy ważnych dla organizmu człowieka witamin z grupy B. Posiadają właściwości antybakteryjne, ponieważ hamują wzrost i aktywność bakterii chorobotwórczych w przewodzie pokarmowym. Zapobiegają rozwojowi nowotworów przewodu pokarmowego, obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz zmniejszają objawy nietolerancji laktozy poprzez jej rozkład. Nie zawierają konserwantów.
MLEKO ŚWIEŻE POLSKIE - najnowocześniejsza technologia produkcji powoduje, że produkt jest nie tylko wyśmienity w smaku, ale też zachowuje wszystkie wartości odżywcze i biologiczne naturalnego mleka. Naturalne bogactwo białka, witamin i minerałów sprawia, że produkt poleca się konsumentom w każdej grupie wiekowej. Mleko świeże ma korzystny wpływ w profilaktyce osteoporozy, kamieni nerkowych, dny moczanowej oraz niektórych chorób nowotworowych. Produkt zalecany w codziennej diecie przede wszystkim dzieciom, gdyż w świeżym mleku występuje więcej wapnia - w lepiej przyswajalnej formie jonowej - które jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju kości i zębów.
ŚMIETANY - produkt najwyższej jakości, o zróżnicowanej zawartości tłuszczu w zależności od przeznaczenia. Śmietana kremowa 30% tł. polecana jest przede wszystkim do deserów, śmietana 18 % tł. ma ogólne zastosowanie kulinarne, natomiast śmietana 10% tł., jest idealna do różnorodnych sałatek. Śmietany w swoim składzie zawierają żywe kultury bakterii mlekowych, które ułatwiają przemianę materii, zwiększają przyswajalność fosforu, wapnia i żelaza, hamują rozwój mikroflory gnilnej i chorobotwórczej w przewodzie pokarmowym, obniżają poziom cholesterolu powodując jego rozkład oraz zwiększają odporność immunologiczną organizmu człowieka.
JOGURTY - pyszne, owocowe jogurty w swoim składzie oprócz naturalnych żywych kultur bakterii jogurtowych zawierają kultury probiotyczne - LACTOBACILLUS ACIDOPHILUS i BIFIDOBACTERIUM posiadające właściwości antybakteryjne, zapobiegające zakażeniu przez większość popularnych wirusów i bakterii. Regularne spożywanie jogurtów zawierających bakterie probiotyczne powoduje zasiedlanie przez te bakterie przewodu pokarmowego człowieka, blokując w ten sposób miejsce dla bakterii i wirusów chorobotwórczych. Stosowanie jogurtów probiotycznych w codziennej diecie zapobiega osteoporozie (przez dostarczanie łatwo przyswajalnego wapnia i fosforu) i anemii (przez ułatwienie wchłaniania żelaza), ułatwia syntezę witamin w organizmie, wspomaga układ odpornościowy, odtruwa organizm z toksyn, pomaga przy zaparciach, wzdęciach, stanach zapalnych jelit oraz hamuje rozwój nowotworów przewodu pokarmowego.
Sery twarde dojrzewające są naturalnym starannie wytworzonym produktem o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin. Zastosowana technologia i użyte dodatki biopreparatów powodują, że produkty powstające w wyniku przemian białek i tłuszczów, latozy i innych składników mleka nadają serom oryginalne walory smakowo-zapachowe oraz odżywcze.
Ser SOKÓŁ i MAZDAMER uhonorowane zostały znakiem POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ.
Ser SOKÓŁ został wyróżniony certyfikatem NAJLEPSZE W POLSCE.
Sery typu szwajcarskiego charakteryzują się elastyczną konsystencją oraz słodko-orzechowym smakiem.Sery
Sery typu holenderskiego:
- smak delikatny, łagodny: Ser ZŁOTA GOUDA, GOUDA, EDAMSKI, MINI EDAM, MINI GOUDA, ZŁOTY
- smak delikatny, łagodny, lekko kwaśny: PODLASKI
- smak lekko pikantny, łagodny: KASZTELAŃSKI
- smak pikantny, ostry, lekko kwaśny: MORSKI
- smak lekko kwaśny, łagodny, lekko pikantny: MAZOWIECKI
- smak lekko pikantny: WALENTY.
SERY TOPIONE wspaniały smak zawdzięczają recepturze i surowcom, z których zostały wyprodukowane. Wysoką wartość odżywczą serków zapewniają niezbędne dla organizmu składniki budulcowe i uzupełniające: białko, tłuszcz, węglowodany i składniki mineralne. Doskonale nadają się do kanapek, przystawek i przekąsek. Cała gama smaków serków topionych trafia w najbardziej wyrafinowane gusta. Sery topione w kostce posiadają nowoczesne, funkcjonalne opakowanie z paskiem ułatwiającym otwieranie.
SERY FAVITA to wspaniałe sery sałatkowo-kanapkowe o zróżnicowanej zawartości tłuszczu, wzbogacone o łatwo przyswajalny tłuszcz, białko, witaminy, sole mineralne oraz wapń. Posiadają miękką i elastyczną konsystencję, białą barwę oraz lekko słony smak. Sery FAVITA są koncentracją wszystkich składników mleka - kostka sera zawiera około 1 litra mleka. Produkt jest źródłem pełnowartościowego białka. Ser FAVITA przeznaczony jest głównie do przygotowywania różnorodnych sałatek, sosów i kanapek oraz innych dań obiadowych nadając im oryginalne walory smakowe. Smakosze sera FAVITA nazywają go boskim nie tylko ze względu na pochodzenie (Grecja), ale głównie dlatego, że przygotowane potrawy z dodatkiem tego sera ciągle zaskakują nowymi walorami. Firma Mlekovita jest jedynym w kraju producentem sera FAVITA w kartoniku, który został wyróżniony certyfikatami: NAJLEPSZE W POLSCE i DOBRE BO POLSKIE oraz uhonorowany znakiem POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ.
Serki homogenizowane DAREK są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia oraz witamin: A, B1, B2. Bogactwo smaków sprawia, że są znakomitym deserem zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Pyszne serki homogenizowane o wyjątkowo puszystej, delikatnej konsystencji, produkowane są wyłącznie z naturalnych surowców. Nie zawierają konserwantów ani sztucznych dodatków. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne zalecane są przez STOWARZYSZENIE PRZYJACIÓŁ KARDIOCHIRURGII. Serki zostały również wyróżnione certyfikatem NAJLEPSZE W POLSCE.
MLEKOVITKA to serki twarogowo-kanapkowe o lekkiej puszystej konsystencji. Pełnowartościowy skład czyni produkt oryginalnym o wyjątkowych wartościach odżywczych. Stanowią doskonały dodatek do pieczywa. Serki MLEKOVITKA uzyskały najwyższą bardzo dobrą ocenę w niezależnym badaniu przeprowadzonym dla miesięcznika ?Świat Konsumenta?. MLEKOVITKA pod względem składu recepturowego uznana została za najbardziej naturalną i pozbawioną substancji poprawiających jakość. Ze względu na walory smakowe i zdrowotne produkt zalecany jest przez STOWARZYSZENIE PRZYJACIÓŁ KARDIOCHIRURGII. Ponadto serki MLEKOVITKA uhonorowane zostały znakiem POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ.
SERY TWAROGOWE zachowują to, co w mleku najcenniejsze, stanowią podstawę diety. Są lekkostrawne i zawierają m.in. białko, witaminy i składniki mineralne. Twarogi produkowane przez Mlekovitę to świeży smak i pewność, że nie zawierają konserwantów. Na każdą porę dnia, na każdą okazję: pyszny i uniwersalny dodatek do kanapek, podstawa smakowitych deserów oraz niezbędny składnik zdrowych obiadów. A wszystko to na bazie świeżego, najlepszej jakości mleka.
MASŁO jest naturalnym produktem o wysokiej zawartości potrzebnych dla organizmu związków mineralnych i witamin. Produkowane jest z surowca pochodzącego z czystych ekologicznie terenów Podlasia. Należy do najcenniejszych produktów spożywczych. Charakteryzuje się wyśmienitym śmietankowym smakiem i zapachem. Jest wyrobem bogatym w witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, które wzmacniają układ odpornościowy.
MIKSY MAŚLANE są produktem o wyśmienitym i niepowtarzalnym smaku. Zawierają naturalne i łatwo przyswajalne witaminy pochodzące z mleka (A, D i E). Posiadają zwiększoną zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wpływają na zmniejszenie zawartości cholesterolu we krwi. Są doskonałym produktem do smarowania pieczywa, jak również innych celów kulinarnych. Wspaniałe walory smakowe zawdzięczają zarówno dzięki wysokiej jakości surowca z jakiego zostały wyprodukowane jak i doskonale dobranym składnikom.
MARGARYNY są produktem w pełni naturalnym wyprodukowanym z najwyższej jakości surowca, wzbogaconym w witaminy A, D i E. W Mlekovicie produkowane są margaryny w kostce, które łączą w sobie cechy tradycyjnej polskiej kuchni z zaletami nowoczesnego zdrowego żywienia. Skład oparty na wysokiej jakości olejach zapewnia jej szerokie kulinarne zastosowanie. Idealne do wypieków oraz przygotowywania tortów i kremów. Doskonałe również do smażenia, duszenia i gotowania. Mlekovita poleca również margaryny do smarowania, które dzięki zawartości specjalnie wyselekcjonowanych olejów i tłuszczów roślinnych posiadają doskonałą smarowność, niezależnie od miejsca przechowywania. MARGARYNA MISS FIGURA uhonorowana została znakiem POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ.
MLEKO UHT jest bogatym źródłem witamin i ważnych związków mineralnych, m.in. wapnia, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i cynku. Jest niezastąpionym źródłem wapnia. Dzięki procesowi UHT można przechowywać mleko w zamkniętym kartonie do 6 miesięcy w temperaturze pokojowej. Mleko UHT nie zawiera konserwantów. Jest pełnowartościowym produktem, który z powodzeniem może zastąpić świeże mleko, tym bardziej, że można je spożywać bez przegotowania.

masło
MLECZKO ZAGĘSZCZONE UHT jest doskonałym dodatkiem do kawy, nie tylko podnosi jej walory smakowe, ale także w znacznym stopniu neutralizuje szkodliwy wpływ kofeiny na organizm. MLECZKA SMAKOWE posiadają wszystkie zalety naturalnego mleka, nie zawierają konserwantów, ani sztucznych barwników. Stanowią bogate źródło witamin A, B1, B2 i D, soli mineralnych, pełniących funkcje regulacyjne w transporcie tlenu, aktywności enzymów i przekazywaniu bodźców nerwowych. Doskonałe jako napój lub uzupełnienie drugiego śniadania.
ŚMIETANKA UHT ma szerokie zastosowanie kulinarne, polecana jest jako dodatek do: kawy, ciast, kremów, lodów, galaretek, słodkich past twarogowych, słodkich farszów oraz słodkich sałatek warzywnych i owocowych.
LODY produkowane przez Mlekovitę oparte są na bazie własnych surowców i oferowane w postaci wielosmakowych rożków, kubków, tradycyjnej kostki oraz w ekskluzywnych opakowaniach rodzinnych. Mlekovita jest jedynym producentem lodów na Podlasiu.