ZMIANA
do projektu "Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik - cz. 2"
W związku z prowadzonym naborem uczestników do projektu „Kompetentny Uczeń – Wykwalifikowany Pracownik” nr RPPD.03.03.01-20-0167/18 do Regulaminu rekrutacji i uczestnictwa w projekcie wprowadza się zmianę dotyczącą wielkości grupy docelowej w kontekście nauczycieli – zamiast planowanych 6 nauczycieli, projektem docelowo zostanie objętych 11 nauczycieli.
W załączeniu obowiązująca od dnia 06.03.2020 wersja Regulaminu rekrutacji i uczestnictwa w projekcie.
REKRUTACJA - cz. 2
do projektu "Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik - cz. 2"
Głównym celem projektu jest podniesienie do końca sierpnia 2021 r. kompetencji 100 uczniów (30 kobiet, 70 mężczyzn) z kierunków Technikum Informatyczne i Technikum Ekonomiczne oraz doskonalenie kompetencji 6 nauczycieli (4 kobiety, 2 mężczyzn) kształcenia zawodowego poprzez realizację Zmodernizowanego Programu Rozwojowego w tym realizację zajęć dydaktyczno-wyrównawczych oraz dodatkowych z zakresu kompetencji kluczowych i zawodowych, zajęć z pedagogiem, staży zawodowych, kursów, szkoleń, zajęć na uczelniach wyższych, kursów i staży dla nauczycieli oraz zakup niezbędnego wyposażenia.
Projekt zakłada utworzenie pracowni zawodowych utworzenie pracowni urządzeń techniki komputerowej oraz lokalnych sieci komputerowych dla zawodu Technik informatyk oraz modernizację pracowni ekonomiczno-rachunkowej dla zawodu Technik ekonomista.
REKRUTACJA
do projektu "Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik"
Kompetentny uczeń - wykwalifikowany pracownik - głównym celem projektu jest podniesienie do czerwca 2020 r. kompetencji i dopasowanie profilu 120 uczniów do potrzeb i oczekiwań lokalnego rynku pracy oraz doskonalenie kompetencji 10 nauczycieli kształcenia zawodowego. W zajęciach projektowych mogą wziąć udział uczniowie z klas I-IV z następujących kierunków kształcenia: technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik technologii żywności i mleczarstwa, technik hotelarstwa.
Do udziału w projekcie mogą zgłaszać się nauczyciele kształcenia zawodowego, którzy prowadzą zajęcia w klasach o profilu: technik hotelarstwa, technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik technologii żywności i mleczarstwa, technik informatyk, technik ekonomista.
Projekt zakłada realizację następujących form wsparcia:
- Zajęcia dodatkowe ukierunkowane na rozwój kompetencji kluczowych dla uczniów:
- 7-8 uczniów warsztaty psychologiczno - pedagogiczne - forma indywidualna dla uczniów z opinią z PPP -, 8h/ucznia na 1 rok
- 55 uczniów: zajęcia dydaktyczno-wyrównawcze grupowe (10 uczniów w grupie) 20h/grupę/1 rok z 3 przedmiotów (obligatoryjnie):łącznie 60h/grupę/1rok z języka angielskiego, języka polskiego i matematyki:
5 uczniów -indywidualne zajęcia -8h/przedmiot, łącznie 24godziny z języka angielskiego, języka polskiego i matematyki
- 21 uczniów: 4 koła naukowe, przyrodniczo - techniczne do wyboru: fizyka, chemia, ICT, biologia - do wyboru zgodnie z zainteresowaniami: 20h/grupę/1 rok
- Podnoszenie kwalifikacji zawodowych:
- 38 uczniów: warsztaty zawodowe 6-8 uczniów na 1warsztat wg. kierunku kształcenia: 60h/1grupę, łącznie 6grup : w ramach warsztatów przewidziane są wizyty studyjne w zakładach pracy, wyjazdy edukacyjne
- kursy:
- barman: po 10 uczniów technik hotelarz i technik żywienia i usług żywieniowych
- barista: 16 (6 uczniów technik hotelarz i 10 uczniów technik żywienia i usług żywieniowych
- serowar 10 uczniów technikum przetwórstwa mleczarskiego
- produkcja deserów lodowych 10 uczniów technikum technologii żywności
- prawo jazdy 7 uczniów ( po 2 uczniów technikum technologii żywności, technikum technologii przetwórstwa mleczarskiego, 1 uczeń technik logistyk, po 1 uczniu z technikum zywienia i 1 uczniu technik hotelarstwa)
- spedytor 5 uczniów z technikum logistycznego
- kasy fiskalne - po 2 uczniów technikum żywności , przetwórstwa mleczarskiego, technikum żywienia i usług, technikum hotelarstwa, technik logistyk
- Podnoszenie kwalifikacji zawodowych nauczycieli
- 10 miejsc -szkolenia indywidualne wg. potrzeb zgodnie z nauczanym kierunkiem/przedmiotem
- 10 miejsc- szkolenie z technologii komunikacyjno-informacyjnej ECDL
- 10 miejsc -szkolenie językowe
- 10 miejsc -szkolenie doskonalące warsztat i metody pracy nauczycieli
- Sieć połączeń lokalnych poprzez organizację spotkań roboczych i staży we współpracy z pracodawcami
- organizacja staży dla nauczycieli (6 nauczycieli po 40godzin/1 nauczyciela w okresie wakacyjnym) w branży związanej z kierunkiem kształcenia)
- organizacja staży dla uczniów (płatnych -1,992,00 zł) 150h/1 ucznia, 35 uczniów
- Współpraca z uczelniami wyższymi - festiwale nauki,dotyczy uczniów biorących udział w kołach zainteresowań, 1 wyjazd
- Modernizacja bazy dydaktycznej szkoły - doposażenie pracowni obsługi gościa i utworzenie pracowni logistycznej
- Utworzenie pracowni Obsługi gościa w zawodzie tchnik żywienia i usług gastronomicznych i technik hotelarstwa
- utworzenie pracowni dla zawodu technik logistyk
- utworzenie platformy edukacyjno zawodowej
- Poradnictwo edukacyjno - zawodowe, indywidualne spotkania z doradcą
- organizacja zajęć indywidualnych 3h/1 ucznia/1 rok obligatoryjnie każdy uczestnik