Projekt: Ponadnarodowa mobilność (Akredytacja IV)



Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000198494 jest wdrażany w ramach Akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-096047 i finansowany ze środków Programu Erasmus+ sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe

Kwota dofinansowania: 67 222,00 EUR



Grecja: To już jest koniec...?
Grecja: To już jest koniec...?

W ostatni poranek naszej mobilności ruszyliśmy na swoje stanowiska pracy, gdzie wykonywaliśmy zadania leżące w naszych obowiązkach. Po zakończeniu praktyk wszyscy uprzątnęliśmy oraz zdaliśmy swoje stanowiska pracy.

2025-05-28 22:15:40
Czwartek, czyli już zaraz koniec?
Czwartek, czyli już zaraz koniec?

Z samego rana wybraliśmy się na krótką wycieczkę do położonej u zboczu Olimpu miejscowości Stary Panteleimon, gdzie mogliśmy skosztować po raz ostatni lokalnych produktów oraz podziwiać widoki rozpościerające się na morze, góry i całą Riwierę Olimpijską! W drodze powrotnej, dotarliśmy do zamku w Platamonas, gdzie zwiedzaliśmy jego ruiny oraz zrobiliśmy sobie pamiątkowe zdjęcia z widokiem na miasteczko portowe Platamonas.

2025-05-27 22:09:00
Kolejny dzień na Riwierze Olimpijskiej!
Kolejny dzień na Riwierze Olimpijskiej!

Od rana korzystając z pięknej pogody, udaliśmy się na zwiedzanie miasta Saloniki, w ramach realizacji programu kulturowego.
Spacerowaliśmy wzdłuż portu, wraz przewodnikiem, który opowiedział nam o historii miasta oraz regionu. Następnie wspinaliśmy się w górę miasta odkrywając kolejne zabytki archeologiczne. Później mieliśmy chwilę na samodzielne zwiedzanie starówki miasta i małe zakupy pamiątek.

2025-05-27 22:01:20
Wtorek, czyli kolejny dzień pracujący!
Wtorek, czyli kolejny dzień pracujący!

Technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy technologii żywności kontynuowali staż w cukierni hotelowej. Następnie odbyło się podsumowanie zajęć wykonywanych na targu i wraz mentorem nasi uczniowie przygotowywali książkę kucharską z lokalnymi potrawami.

2025-05-25 21:53:58
Zwiedzanie
Zwiedzanie "basenów Afrodyty", czyli do górskiej miejscowości - Litochoro

Po intensywnym weekendzie, zanim przeszliśmy do praktyk, to ruszyliśmy na zwiedzanie "basenów Afrodyty", czyli do górskiej miejscowości - Litochoro.

2025-05-25 21:46:05
W niedziele wyruszaliśmy na piracki rejs!
W niedziele wyruszaliśmy na piracki rejs!

Wczesnym rankiem ruszyliśmy autokarem w stronę wyspy Skiathos.
W porcie Achilleio wsiedliśmy na statek. Podczas rejsu mieliśmy okazję nauczyć się wczuć się w grecki klimat pełną parą! Kapitan uczył nas tradycyjnych greckich tańców, a później bawiliśmy się do największych hitów. Zwiedzaliśmy wyspę śladami słynnego filmu Mamma Mia!

2025-05-24 21:40:33
Sobota to czas na nasz program kulturowy!
Sobota to czas na nasz program kulturowy!

Z samego rana ruszyliśmy na wycieczkę do klasztorów zawieszonych w chmurach, czy greckich Meteorów. W miasteczku Kalambaka leżącym u stóp skał Meteorów odwidzieliśmy pracownię ikon, w której dowiedzieliśmy się więcej o ikonografii, czyli pisaniu ikon świętych. Później udaliśmy się na górę, gdzie następnie dotarliśmy w do jednego z 6 czynnych klasztorów - klasztoru Św. Stefana. Na miejscu, podczas wycieczki z przewodnikiem mogliśmy dowiedzieć się więcej o religii prawosławia, wyznawanej przez znaczną większość Greków oraz przyjrzeć się codziennemu życiu mnichów.

2025-05-22 21:10:31
Czas na piątek!
Czas na piątek!

Od rana niestety przywitał nas deszcz, jednak nie pokrzyżowało nam to naszych ambitnych planów.

2025-05-19 21:04:47
Słoneczny czwartek za nami!
Słoneczny czwartek za nami!

Technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy technologii żywności rozpoczęli dzień od kontynuowania stażu w cukierni hotelowej, gdzie mieli okazje poznać kolejne przepisy oraz przygotowywali do wypieku ciasta i inne słodkości. W kolejnej części dnia nasi uczniowie udali się na praktyki wyjazdowe, aby pod okiem lokalnego szefa kuchni zając się obróbką ryb i owoców morza. Na początku uczniowie dowiedzieli się jakie techniki używa się w lokalnej kuchni, a następnie przystąpili do przyrządzenia oraz zaserwowania dań.

2025-05-16 20:59:33
Grecja: Środa za nami, czas na podsumowanie!
Grecja: Środa za nami, czas na podsumowanie!

Technicy żywienia i usług gastronomicznych oraz technicy technologii żywności rozpoczęli dzień od zdobywania doświadczenia w cukierni hotelowej, gdzie poznawali lokalne receptury oraz wykorzystywali swoje umiejętności w praktyce. W drugiej części dnia pojechaliśmy na warsztaty z robienia tradycyjnej greckiej potrawy "Gemista". Nasi uczniowie poznali na początku tradycyjną lokalną recepturę, a później pod okiem greckiego szefa kuchni przygotowali danie.

2025-05-15 20:53:58
Drugi dzień praktyk to kolejne wyzwania dla naszych uczniów.
Drugi dzień praktyk to kolejne wyzwania dla naszych uczniów.

Technicy Logistyki zaczęli swój dzień od zapoznania się z zasadami dokumentowania i procesów logistycznych panującymi w Grecji. W dalszej części praktyk zaznajomili się z dokumentacją wykorzystywaną w procesach dystrybucji i transportu oraz nauczyli się tworzyć przyjęcia oraz przesunięcia magazynowe. Pod koniec dnia zostały przedstawione im podstawy programu typu WFMag.

2025-05-14 20:41:15
Kalimera ze słonecznej Riwiery Olimpijskiej!
Kalimera ze słonecznej Riwiery Olimpijskiej!

Zaczęliśmy właśnie kolejną przygodę zagranicznych praktyk w Grecji. Po długiej, ale ciekawej podróży nasi uczniowie z kierunków: technik technologii żywności, technik logistyk, technik programista, technik informatyk, technik żywienia i usług gastronomicznych i technik ekonomista dojechali do hotelu Poseidon Palace.

2025-05-13 20:34:24
Grecja znowu nas wita
Grecja znowu nas wita

Mamy przyjemność poinformować, że w związku z pozyskaniem przez szkołę dodatkowej puli środków w ramach projektu nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000120788 (Akredytacja Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-096047), 2 uczniów naszej szkoły będzie mieć możliwość wyjazdu na zagraniczne praktyki zawodowe do Grecji wiosną 2025!

2025-01-13 16:19:07
Lista rankingowa dla rekrutacji do projektu mobilności zawodowej (w Grecji)
Lista rankingowa dla rekrutacji do projektu mobilności zawodowej (w Grecji)

Lista rankingowa dla rekrutacji do projektu mobilności zawodowej o numerze 2024-1-PL01-KA121-VET-000198494, realizowanego w ramach przyznanej Zespołowi Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem Akredytacji Erasmusa na lata 2021-2027 nr 2020-1-PL01-KA120-VET-096047, dla sektora Kształcenie i szkolenia zawodowe

2024-12-11 13:39:26
Rusza kolejna rekrutacja do projektu
Rusza kolejna rekrutacja do projektu

Jesteśmy w trakcie realizacji kolejnego już projektu mobilności ponadnarodowej, a trzeciego w ramach uzyskanej Akredytacji Erasmusa. Projekt nr 2024-1-PL01-KA121-VET-000198494 jest realizowany we współpracy z hiszpańskim partnerem Olympus Education Services Single Member P.C. i ma pozwolić na wyjazd na zagraniczne praktyki zawodowe 27 uczniów naszej szkoły!

2024-11-26 08:50:52
Erasmus w Grecji - IV Akredytacja Erasmusa
Erasmus w Grecji - IV Akredytacja Erasmusa

W okresie 01.06.2024 – 31.08.2025 realizujemy IV edycję Akredytacji Erasmusa, którą uzyskaliśmy na lata 2021-2027.

2024-10-05 15:30:40

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0 Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS