UWAGA! Trwa rekrutacja do projektu
UWAGA! Trwa rekrutacja do projektu "Doskonalenie zawodowe kluczem do sukcesu na rynku pracy"
2017-10-27 21:24:38

TERMIN REALIZACJI: 01.10.2017- 30.09.2019 Numer umowy: UDA-RPPD.03.03.01-20-0085/16-00
Oś Priorytetowa III Kompetencje i Kwalifikacje Działania 3.3. Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki
Poddziałania 3.3.1 Kształcenie zawodowe młodzieży na rzecz konkurencyjności podlaskiej gospodarki- poza ZIT BOF
Całkowita wartość projektu: 1 241 672,16zł
Wkład Funduszy Europejskich: 1 055 421, 33zł



Doskonalenie zawodowe kluczem do sukcesu na rynku pracy - taka idea przyświeca projektowi, który będzie realizowany przez Fundację Forum Inicjatyw Rozwojowych we współpracy z Zespołem Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica w Wysokiem Mazowieckiem.
Niepowtarzalną szansę na udział w zajęciach projektowych mają uczniowie klas I-III z kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych, technik logistyk, technik technologii żywności i mleczarstwa.
Celem projektu jest podniesienie do końca września 2019r. kompetencji 130uczniów i 12 nauczycieli kształcenia zawodowego poprzez realizację zmodernizowanego programu rozwojowego. Uczniowie korzystający ze wsparcia projektowego będą mogli wzmocnić i wyrównać swoje szanse edukacyjne w zakresie kompetencji kluczowych i zawodowych. Zarówno uczniowie jak i nauczyciele będą mogli poszerzyć umiejętności praktyczne poprzez udział w stażach zawodowych oraz zdobywać dodatkowe kwalifikacje na kursach i szkoleniach branżowych.
Projekt zakłada realizację następujących działań:
1. Rozwijanie kompetencji kluczowych na zajęciach:
- dydaktyczno-wyrównawczych z języka angielskiego i matematyki
- w ramach kół naukowych - innowacyjna matematyka, informatyka, język angielski
- uwzględniających indywidualne potrzeby uczniów

2. Organizację grupowych warsztatów psychologiczno-pedagogicznych


3. Rozwijanie kompetencji zawodowych na zajęciach:
- koła młodego mleczarza
- koła analityka żywności
- koła technika żywienia i usług gastronomicznych
- koła logistyka

4. Staże zawodowe w przedsiębiorstwachdla uczniów i nauczycieli
5. Kursy, szkolenia i warsztaty branżowe dla uczniów i nauczycieli
6. Wyjazdy i zajęcia dydaktyczne na wyższych uczelniach
7.Doposażenie w niezbędny sprzęt i urządzenia pracowni gastronomicznej i obsługi gościa
8. Utworzenie dwóch, nowych pracowni zawodowych - analitycznej i produkcyjnej, niezbędnej do kształcenia uczniów w zawodzie technik technologii żywności i mleczarstwa.

PLANOWANE EFEKTY:
- dostosowanie oferty edukacyjnej do wymagań rynku pracy
- wyższy poziom wiadomości i umiejętności u uczniów w zakresie kompetencji kluczowych i zawodowych
- podniesienie kompetencji kadry pedagogicznej
- zwiększenie współpracy z pracodawcami i uczelniami wyższymi
- utworzenie i doposażenie pracowni kształcenia zawodowego
REGULAMIN





Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS