Ostatnie dni staży zawodowych w Słonecznej Hiszpanii!
2024-06-20 14:17:05To już koniec naszej wspaniałej przygody w Hiszpanii. Podczas ostatnich trzech dni bezpłatnych staży zawodowych uczniowie kontynuowali swoją podróż pełną wiedzy i doświadczeń. Sprawdźcie, co działo się w dniach 10, 11 i 12!
Technik Ekonomista: Ekonomiści doskonalili swoje umiejętności w dziedzinie zarządzania finansami, biorąc udział w symulacjach biznesowych i warsztatach strategicznych. Ćwiczyli umiejętności w zakresie elementów i prowadzenia analizy ekonomicznej. Sporządzali biznesplany pracując w grupach. Ostatni dzień poświęcony był powtórzeniu wszystkich informacji, spotkaniu i rozmowom z mentorami oraz ewaluacji stażu i zdobytych kompetencji. Uczniowie otrzymali zaświadczenia i certyfikaty ukończenia stażu.
Technik Logistyk: Logistycy uczestniczyli w organizacji przewozów i przesyłek drobnych w trybie zwykłym i ekspresowym oraz wykonawstwa usług ładunkowych i składowania. Obsługiwali regały magazynowe wysokiego składowania i analizowali stany magazynowe. Pracowali przy sporządzaniu dokumentacji dotyczącej dystrybucji i transportu w języku obcym, pracowali w programach WF-mag oraz BI Desktop. Było to dla nich nieocenione doświadczenie, które z pewnością zaowocuje w przyszłości. Ostatni dzień poświęcony był powtórzeniu wszystkich informacji, spotkaniu i rozmowom z mentorami oraz ewaluacji stażu i zdobytych kompetencji. Uczniowie otrzymali zaświadczenia i certyfikaty ukończenia stażu.
Technik Technologii Żywności: Technolodzy żywności mieli okazję pracować przy dobieraniu surowców i dodatków, materiałów pomocniczych do produkcji żywności. Przeprowadzali ocenę organoleptyczną surowców i dodatków do żywności. Wykonywali wstępną obróbkę surowców i dodatków do żywności. Pracowali z użyciem maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji żywności. Ostatni dzień poświęcony był powtórzeniu wszystkich informacji, spotkaniu i rozmowom z mentorami oraz ewaluacji stażu i zdobytych kompetencji. Uczniowie otrzymali zaświadczenia i certyfikaty ukończenia stażu.
Technik Usług Gastronomicznych: Gastronomowie kontynuowali swoją kulinarną podróż, pracując na wybranych stanowiskach -kucharz, barman, kelner. Poznawali tajniki hiszpańskiej kuchni, przygotowując potrawy i dania oraz napoje. Uczyli się sztuki serwowania potraw oraz przygotowaniach sali restauracyjnej i zarządzania restauracją. Te dni były dla nich pełne inspiracji i kulinarnych wyzwań. Ostatni dzień poświęcony był powtórzeniu wszystkich informacji, spotkaniu i rozmowom z mentorami oraz ewaluacji stażu i zdobytych kompetencji. Uczniowie otrzymali zaświadczenia i certyfikaty ukończenia stażu.
Technik Informatyk:
Informatycy pracowali nad tworzeniem aplikacji stron internetowych przy wykorzystaniu wybranych narzędzi. Realizowali samodzielnie zadania projektowe wykonując usługi zgodne z zamówieniem pod nadzorem mentora. Ich praca była pełna wyzwań i innowacji. Ostatni dzień poświęcony był powtórzeniu wszystkich informacji, spotkaniu i rozmowom z mentorami oraz ewaluacji stażu i zdobytych kompetencji. Uczniowie otrzymali zaświadczenia i certyfikaty ukończenia stażu.
Dni 10, 11 i 12 były pełne intensywnej nauki i praktycznych doświadczeń. Uczniowie nie tylko zdobywali wiedzę zawodową, ale także mieli okazję zwiedzić piękne zakątki Hiszpanii. Odwiedzili malowniczą Nerję, historyczną Rondę oraz majestatyczną Alhambrę. Te wycieczki były nie tylko okazją do odpoczynku, ale także do poznania hiszpańskiej kultury i historii.
Nasi uczniowie pragną złożyć gorące podziękowania firmie Europuente, która umożliwiła im odbycie tych niezwykłych staży. Dziękujemy także dyrekcji szkoły za wsparcie i zorganizowanie wyjazdu. Szczególne podziękowania kierujemy do naszych wspaniałych opiekunek, pani Małgorzaty Pruszyńskiej oraz pani Anny Korzątkowskiej, które były nieocenionym wsparciem i troszczyły się o nas każdego dnia.
To był niezapomniany czas pełen nauki, przygód i nowych doświadczeń. Jesteśmy wdzięczni za każdą chwilę spędzoną w słonecznej Hiszpanii!
Projekt nr 2023-1-PL01-KA121-VET-000120788 w ramach akredytacji Erasmusa nr 2020-1-PL01-KA120-VET-096047