Greckiej przygody ciąg dalszy?
Greckiej przygody ciąg dalszy?
2020-10-06 09:32:05

Młodzież Zespołu Szkół Zawodowych im. Stanisława Staszica po raz kolejny mogła uczestniczyć w stażach zawodowych w Grecji, przygotowanych we współpracy z greckim partnerem Olympus Education Services. Wyjazd był kontynuacją projektu "EUROPraktykA - Wysokie na start!" realizowanego ze środków programu Erasmus Plus.



Dnia 6 września 2020 r. , 42 uczniów z klas drugiej, trzeciej i czwartej technikum pod opieką 4 nauczycieli wyjechało na dwutygodniowe staże zawodowe do malowniczej greckiej miejscowości Leptokaria. Wszyscy uczestnicy przed wyjazdem zostali poddani testom na obecność Covid-19, oczywiście z negatywnym wynikiem.
Uczniowie kształcący się w zawodach: technik logistyk, technik informatyk, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik technologii żywności, realizowali program stażu w dniach 07.09-18.09.2020 , którego podstawą była codzienna praca pod nadzorem polskich opiekunów i greckich mentorów, czuwających nad ich bezpieczeństwem oraz postępami. Przygotowane środowiska pracy pozwoliły uczniom na sprawdzenie swojej dotychczasowej wiedzy i umiejętności, ale także na zdobycie zupełnie nowych kompetencji związanych z wykonywanymi obowiązkami.
"Logistycy" zapoznali się z funkcjonowaniem oraz możliwościami programów WFMag, BI Desktop oraz analizowali dane przy użyciu MS Excel, a także dowiedzieli się jak w praktyce optymalizować zagospodarowanie przestrzeni magazynowej poprzez wizytę w hurtowni napojów Koutalias w Nei Pori. Grupa ?informatyków? zajmowała się bieżącą eksploatacją, diagnostyką i montażem urządzeń komputerowych oraz tworzeniem i konfiguracją sieci, w tym urządzeń sieciowych. Uczniowie z profilu "gastronomicznego" mieli możliwość pracy na różnych stanowiskach takich jak: kelner, pomoc kuchenna oraz barman, wykonując związane z nimi zadania zarówno w kuchni, restauracji, barze hotelowym i beach barze. Technolodzy żywności pracowali przy wstępnej obróbce żywności, poznając regionalne składniki i pół składniki poprzez praktykę w piekarni, cukierni i masarni. Zapoznali się także z procesem produkcji lokalnych specjałów.
Czas wolny wypełniały elementy programu edukacyjno-kulturowego. Najważniejszymi punktami były wycieczki dla całej grupy : zwiedzanie wpisanego na światową listę dziedzictwa UNESCO kompleksu skalno-klasztornego "Meteory", rejs statkiem kapitana Kostasa na wyspę Skiatos, zwiedzanie drugiego co do wielkości miasta w Grecji - Thessaloniki oraz spacer po Litochoro - historycznym miasteczku u podnóża Olimpu. Dzięki wszystkim elementom wyjazdu, uczniowie mieli możliwość rozwoju osobistego, podniesienia świadomości kulturowej związanej z bliższym poznaniem religii prawosławnej, greckiej historii, tradycji, zwyczajów i stylu życia Greków.
Zwieńczeniem odbytego stażu są certyfikaty wystawione przez szkołę oraz greckiego partnera w dwóch wersjach językowych ? polskiej i angielskiej, które otrzymał każdy z uczestników.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS