EUROPraktykA - Wysokie na start! 10.09.2020
2020-09-18 11:14:52W czwarty dzień praktyk zawodowych młodzież zaczęła już wchodzić w rytm i spełnianie obowiązków szło im coraz to lepiej.
Uczniowie kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych przeszli kurs, a następnie pracowali na stanowiskach barmana i baristy. Nauczyli się obsługiwać maszyny, w tym ekspresy spieniaczy i innych służących profesjonalnej pracy. Poza tym przeprowadzali ocenę organoleptyczną surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych.
Przyszli technicy technologii żywienia i meli natomiast okazję wykonywać czynności związane ze wstępną obróbką surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych. Użytkowali także maszyny i urządzenia stosowane w produkcji gastronomicznej.
Technicy informatyki natomiast reinstalowali system operacyjny, co nie było dla nich wielkim wyzwaniem. Organizowali też własne stanowisko pracy w zakresie konfiguracji sprzętu i oprogramowania komputerowego do różnych zastosowań oraz testowania i diagnozowania sprzętu komputerowego.
Technicy logistyki zajmowali się optymalizowaniem zagospodarowania przestrzeni magazynowej, czyli gospodarką magazynową. Poznali także zasady przygotowania oraz dokonywania inwentaryzacji.
Projekt pt. "EUROPraktykA - Wysokie na start!" nr 2019-1-PL01-KA102-061616, jest realizowany z środków Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
#praktykizagraniczne #ErasmusPlus #Grecja
#WysokieMazowieckie#TŻiUG #TTŻ #TI #TL