EUROPraktykA - Wysokie na start! 08.09.2020
2020-09-18 10:54:30Dzień drugi. Nasi uczniowie, po wczorajszym wprowadzeniu, dzisiaj od razu zabrali się do pracy. Podzieleni na mniejsze grupy, realizowali zadania zawodowe w masarni, w kuchni wewnątrz hotelu oraz w tawernie, w restauracji oraz w pracowni komputerowej.
Informatycy wykonali pierwsze czynności związane z informatyczno-techniczną analizą funkcjonowania systemów komputerowych oraz mieli okazję konfigurować sprzęty i oprogramowania komputerowe do różnych zastosowań.
Logistycy zapoznali się z funkcjonowaniem oraz możliwościami programu WFMag oraz zaczęli analizować dane przy użyciu programu MS Excel. Oprócz tego poznali teorię dotyczącą rodzajów magazynów oraz ich charakterystykę z punktu widzenia ich funkcjonalności.
Technolodzy żywienia, podzieleni na mniejsze, 4 osobowe grupy, pracując na kuchni oraz w masarni, poznali zasady organizowania stanowiska pracy oraz racjonalnego żywienia. Ich dzisiejsza praca polegała również na pobieraniu próbek kontrolnych żywności oraz poznanie warunków, jakie obowiązują podczas przechowywania żywności.
Technicy żywienia i usług gastronomicznych praktyki odbyli w restauracji na różnych stanowiskach, obsługując gości w ramach serwisu restauracyjnego. Dowiedzieli się przy tym jakie są metody i systemy zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej żywności, jakie regulacje prawne są z tym związane i jakie są procedury zakładowe. Poznali także zasady racjonalnego żywienia.
Projekt pt. "EUROPraktykA - Wysokie na start!" nr 2019-1-PL01-KA102-061616, jest realizowany z środków Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
#praktykizagraniczne #ErasmusPlus #Grecja
#WysokieMazowieckie#TŻiUG #TTŻ #TI #TL