RELACJA z realizowanego projektu
RELACJA z realizowanego projektu "Doskonalenie zawodowe kluczem do sukcesu na rynku pracy"
2019-03-11 10:20:21

W Zespole Szkół Zawodowych realizowany jest projekt "Doskonalenie zawodowe kluczem do sukcesu zawodowego na rynku pracy" W wyniku działań projektowych uczniowie podnoszą umiejętności zawodowe, nabywają dodatkowe kwalifikacje oraz osiągają wyższe wyniki w nauce z przedmiotów ogólnokształcących i zawodowych.



Uczestnikami projektu jest 90 uczniów z klas I-III z kierunków technik żywienia i usług gastronomicznych, technik technologii żywności, technik logistyk, technik informatyk i technik ekonomista. Młodzież ta uczestniczy w zajęciach wyrównawczych z języka angielskiego i matematyki które prowadzone są w grupach 6-8osobowych lub indywidualnie przez doświadczoną kadrę pedagogiczną. Uczniowie w trakcie prowadzonych zajęć w ramach kół naukowych przygotowują się do udziału w konkursach i olimpiadach tematycznych. Podczas spotkań na warsztatach gastronomicznych młodzi kucharze przygotowują potrawy regionalne oraz kuchni innych narodów, rozwijają kreatywność, otwierają się na nowe smaki i zdrowe, racjonalne odżywianie się. Na warsztatach mleczarskich badają i oceniają jakość produktów mleczarskich, analizują ich skład, wartość odżywczą a uzyskaną wiedzę stosują w codziennym życiu wybierając świadomie żywność mniej przetworzoną i dobrej jakości. O jakości w logistyce uczy się młodzież na warsztatach spedycyjnych np. jak dobrać właściwe warunki magazynowania towarów, jak śledzić towar od momentu wydania do przyjęcia przez klienta, o realizacji zamówienia poprzez pakowanie i wysyłanie produktu.

Projekt jest również doskonałą okazją do udziału w zajęciach na uczelniach wyższych oraz zapoznania się z ich ofertą edukacyjną oraz bazą szkoleniową. Podczas jednego z wyjazdów na Wyższą Szkołę Agrobiznesu i Wyższą Szkołę Przedsiębiorczości młodzież uczestniczyła w wykładach nt wpływu odżywiania na częstotliwość występowania chorób cywilizacyjnych oraz zwiedziła laboratoria uczelniane, w których studenci przeprowadzają doświadczenia nad ludzkim czy zwierzęcym DNA, analizują skład chemiczny żywności itp. Oferowane w ramach projektu kursy i szkolenia cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów z uwagi na fakt iż pozwalają im nabyć dodatkowe kwalifikacje jak również mieć niepowtarzalną okazję pracy pod okiem znanych kucharzy, restauratorów, barmanów czy speców od transportu i logistyki. Aktualnie 31 osób uzyskało kwalifikacje i dyplom z zakresu sztuki barmańskiej, baristycznej, produkcji deserów lodowych i serów oraz certyfikaty dla najlepszych w branży technik logistyk. Już wkrótce 33 uczniów rozpocznie przygodę z dekorowaniem potraw, sporządzaniem dań z ryb i owoców morza a także florystyką cukierniczą. Technolodzy żywności pod okiem fachowców będą przygotowywać wiejskie bochenki, domowy smalec oraz wędliny i sery. A to wszystko już wkrótce!!!

Na uczestników kursów i szkoleń czekają też staże wakacyjne w przedsiębiorstwach z danej branży. Niektórzy uczniowie już po raz kolejny wezmą w nich udział i już nie mogą się doczekać, wielu z nich odbędzie je po raz pierwszy. Staże są nieocenionym doświadczeniem w kształceniu zawodowym ponieważ pozwalają w praktyce poznać zakres obowiązków na poszczególnych stanowiskach pracy, zobaczyć park maszyn i urządzeń a nie tylko znać ich podręcznikową zasadę działania i obsługi. Warto dodać iż za 4 tygodniowe praktyki zawodowe stażysta otrzymuje stypendium i zwrot kosztów dojazdu. Zarówno udział w stażach jak i innych formach realizowanych w ramach działań projektowych jest nieodpłatny i finansowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS