"KULINARNE PODRÓŻE"
W zajęciach koła uczestniczy 15 osób z klas II TOUG i III TOUG. Zajęcia koła odbywają się co dwa tygodnie przez 4 godziny lekcyjne.
Celem zajęć jest: poszerzenie wiedzy i umiejętności z różnych działów technologii gastronomicznej, promowanie tradycji polskiej kuchni, kształtowanie i propagowanie przyjaznego dla organizmu człowieka sposobu odżywiania się, wykorzystanie różnych metod wytwarzania potraw.
Koło "Kulinarne Podróże" daje możliwości rozwijania zainteresowań młodzieży naszej szkoły, wyrabia u uczniów staranny i prawidłowy stosunek do wykonywanych prac, koleżeńskiej współpracy oraz dyscypliny pracy. Pozwala na rozwinięcie u uczestników twórczego i krytycznego myślenia, wyobraźni i różnorakich umiejętności praktycznych.
Grupa uczestników jest dzielona na trzy podgrupy, z których każda wykonuje określone czynności z zakresu technologii gastronomicznej i żywienia człowieka.
Zajęcia prowadzone są w szkolnej pracowni gastronomicznej. Program zajęć został opracowany zgodnie z przebiegiem cyklu produkcyjnego i uwzględnia stopień trudności opanowania poszczególnych zagadnień. Każdy realizowany na zajęciach temat poprzedzony jest instruktażem, a trudniejsze prace pokazem przy aktywnym współudziale uczniów.
Oprócz zdobytych wiadomości i umiejętności uczniów, efektem działalności koła jest stworzenie własnej książki kucharskiej tradycyjnych potraw regionalnych wykonywanych na zajęciach.
Zajęcia prowadzi mgr inż. Monika Osmólska
Lista osób uczęszczających na zajęcia
"KULINARNE PODRÓŻE"
Lp. |
Imię i nazwisko |
Klasa |
1 |
Bańkowska Karolina |
3 TOUG |
2 |
Biała Monika |
2 TOUG |
3 |
Gołaszewska Bożena |
3 TOUG |
4 |
Grabowska Ewa |
3 TOUG |
5 |
Grochowska Sylwia |
3 TOUG |
6 |
Jankowska Patrycja |
3 TOUG |
7 |
Jemielita Dorota Marta |
3 TOUG |
8 |
Kaczyńska Anna |
3 TOUG |
9 |
Kaśkiewicz Edyta |
3 TOUG |
10 |
Kozikowska Justyna |
3 TOUG |
11 |
Kulesza Anna |
3 TOUG |
12 |
Ślesiński Karol |
2 TOUG |
13 |
Przychodzeń Magda |
3 TOUG |
14 |
Wróblewska Emilia |
2 TOUG |
15 |
Wysocka Karolina |
3 TOUG |