Jesteś tutaj: Strona Główna

Kursy tematyczne



Oferta realizowanego projektu "Lepszy start w zawodzie technik gastronomii i hotelarstwa" współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej obejmuje swoim zakresem również specjalistyczne kursy kwalifikacyjne: kelnerski i barmański. Ponadto planuje się również przeszkolenie 35 osobowej grupy beneficjentów projektu w zakresie I pomocy przedmedycznej i instruktażu stanowiskowego.

Uczestnicy kursu kelnerskiego zdobędą wiedzę i umiejętności w zakresie fachowej, kompleksowej obsługi konsumenta w zakładach gastronomicznych, a także podczas wszelkiego rodzaju konferencji, targów, bankietów czy przyjęć okolicznościowych. W procesie szkoleniowym szczególna uwaga zostanie zwrócona na kształtowanie zasad etyki i kultury zawodowej kelnera, prawidłowych postaw, nawyków, sposobu komunikowania się i reagowania na życzenie gościa.

Celem kursu barmańskiego jest nabycie umiejętności z zakresu przygotowania i serwowania trunków, praca za barem oraz zasady obsługi klienta. Celem szkolenia Instruktaż stanowiskowy jest uzyskanie:

  • Informacji na temat środowiska pracy na stanowisku – kelner, barman
  • Wiedzy i umiejętności dotyczących sposobów zapobiegania wypadkom w normalnych i awaryjnych warunkach pracy
  • Wiedzy i praktycznych umiejętności z zakresu bezpiecznej eksploatacji środków ochrony indywidualnej stosowanych na stanowiskach kelner, barman


    Podstawową wiedzę i podstawowe umiejętności z zakresu udzielania I pomocy przedmedycznej zdobęda natomiast uczniowie poprzez uczestnictwo na zajęciach pozalekcyjnych z zakresu I pomocy przedmedycznej.

    Po zakończeniu i zdaniu egzaminu uczestnicy otrzymają zaświadczenia o ukończeniu danego typu kursu czy szkolenia. Zaświadczenia wydawane będą na podstawie § 6 rozporządzenia Ministra Edukacji i Nauki z dnia 3 lutego 2006 r. w sprawie uzyskania i uzupełnienia przez osoby dorosłe wiedzy: ogólnej, umiejętności i kwalifikacji w formach pozaszkolnych (Dz.U.Nr 31 poz.216)

    Rekrutacja na kursy i szkolenia już ruszyła!!!

    Kto spełni wymagania określone w regulaminie rekrutacji i znajdzie się na liście zakwalifikowanych uczestników? Kogo wybierze komisja rekrutacyjna? Kto uzyska dyplom ukończenia kursów kwalifikacyjnych? Na te i inne pytania odpowiemy już niedługo i zamieścimy listę osób zakwalifikowanych.

    Terminy realizacji kursów: luty/marzec 2011
    Miejsce realizacji: ZSZ w Wysokiem Mazowieckiem
    Czas trwania kursów:

      36h - kurs kelnerski/barmański
      8h - I pomoc przedmedyczna
      8h – Instruktaż stanowiskowy
    Kryteria rekrutacji; sytuacja materialna i rodzinna ucznia
    frekwencja na zajęciach projektowych









  • Rozwój placówki wspierany jest przez Europejski Fundusz Społeczny