Jesteś tutaj: Strona Główna

Koło młodego kucharza i kelnera



W ramach Koła młodego kucharza i kelnera realizowane są dwa typy zajęć:
  • zajęcia z technologii gastronomicznej pod kierunkiem p. Agnieszki Kaliszczyk
  • zajęcia z obsługi gościa restauracyjnego i hotelowego pod kierunkiem p. Moniki Osmólskiej

Na zajęcia Koła młodego kucharza i kelnera uczęszcza 45 uczniów klas I – IV technikum hotelarstwa i organizacji usług gastronomicznych. Zajęcia odbywają się w dni nauki szkolnej, po obowiązkowych zajęciach edukacyjnych (grupa I- 15 uczennic) i w dni wolne (grupa II – 15 uczniów i grupa III – 15 uczennic)

16 października odbyły się pierwsze zajęcia dodatkowe, podczas których uczniowie zostali poddani testom diagnostycznym. Celem diagnozy było zbadanie aktualnego poziomu wiedzy i umiejętności uczestników z zakresu sztuki kulinarnej i organizacji pracy w części restauracyjnej i hotelowej ośrodków branży gastronomicznej. Do badań diagnostycznych wykorzystano narzędzia pomiarowe w formie testu teoretycznego i testu praktycznych umiejętności.

Test teoretyczny składał się z 30 pytań wielokrotnego wyboru z pytaniami zamkniętymi z jedną odpowiedzią prawidłową i trwał 45 minut Test praktycznych umiejętności w części gastronomicznej składał się z 3-ech etapów i trwał 60 minut

I etap – przygotowanie omletu klasycznego
II etap –oddzielanie kości z ćwiartki tuszki drobiowej
III etap – przygotowanie prostych potraw i odpowiedni dobór dodatków dekoracyjnych

Test praktycznych umiejętności w części obsługi gościa składał się z 2-óch etapów i trwał 30minut:

I etap – prawidłowy dobór sztućców i naczyń do wybranych potraw
II etap – określenie i prezentacja technik serwowania wybranych potraw

Po napisaniu testu teoretycznego nauczyciel prowadzący zajęcia dokonał analizy przeprowadzonego testu, omówił błędy i wskazał prawidłowe odpowiedzi oraz jednocześnie objaśnił znaczenie specyficznych pojęć gastronomicznych. Następnie zaprezentował prawidłowe wykonanie wszystkich czynności przewidzianych w teście wiedzy praktycznej.

Wyniki przeprowadzonej diagnozy wykazały jednoznacznie iż tylko niewielki procent badanych potrafi prawidłowo przygotować omlet klasyczny , właściwie dobrać surowce i narzędzia pracy oraz odpowiednią zastawę i sztućce. Dla zdecydowanej większości beneficjentów sztuka kulinarna to ciągle tylko teoretyzowanie i praca na atrapach.

Nasz projekt jest właśnie po to by zmienić tę sytuację i zmienić nastawienie ucznia. Opiekunowie zajęć Koło młodego kucharza i kelnera zapewniają przekazanie jak najwięcej wiedzy, informacji i niezbędnych wskazówek oraz indywidualne podejście do każdego uczestnika, uwzględniając jego potrzeby i oczekiwania. Jesteśmy przekonani, że zajęcia przyniosą oczekiwane rezultaty, a bezpośredni odbiorcy projektu czyli uczniowie będą zadowoleni z zaproponowanej im w tym roku szkolnym oferty zajęć.








Rozwój placówki wspierany jest przez Europejski Fundusz Społeczny