Nauczanie metodą duo
2017-06-05 07:43:20W dniu 2.06.2017r. na zajęciach pracownia technologiczna przetwórstwa spożywczego uczniowie klasy II TTŻ, udali się na wycieczkę do zakładu SM MLEKOVITA, aby uzyskać odpowiedzi na następujące pytania:
- jakie koncentraty są produkowane w zakładzie?
- jak produkuje się mleko w proszku i serwatkę w proszku?
- jak wygląda wyparka, jak jest zbudowana, do czego służy, jakie są parametry pracy?
- jak otrzymuję się proszek aglomerowany, jakie są parametry pracy suszarni?
- jak zabezpiecza się suszarnie przed wybuchem?
- do czego służy filtr workowy i cyklon?
- jak często i w jakim systemie przeprowadza się mycie urządzeń na proszkowni?
- jakim wymaganiom powinien odpowiadać surowiec i w jaki sposób przeprowadza się jego ocenę jakości organoleptycznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej?
Wycieczka była bardzo dobrą lekcją łączenia teorii z praktyką, czyli nauczania metodą duo. Jednocześnie przypomnieliśmy sobie zasady bhp oraz dobrej praktyki higienicznej i laboratoryjnej. Na zakład weszliśmy pozbawieni biżuterii, zegarków i toreb. Ubrano nas w kamizelki, a potem w buty jednorazówki, czepki i fartuchy, umyliśmy i wydezynfekowaliśmy ręce. Po przejściu strefy czystości, zwiedziliśmy proszkownię z jej "sercem", czyli sterownią, gdzie widzieliśmy wizualizację procesu technologicznego i mogliśmy zadać nurtujące nas pytania.
Następnie przeszliśmy do Centrum Badań, gdzie poznaliśmy instrumentalne metody oceny fizykochemicznej i mikrobiologicznej surowca, półproduktu i gotowego wyrobu. Na zakończenie zwiedziliśmy 3 sale, w których poznaliśmy produkty wytwarzane przez wszystkie zakłady w Polsce należące do grupy kapitałowej MLEKOVITA.