Warsztaty we Włoszech - dzień 2 i 3
2017-04-06 14:23:03Za nami dwa kolejne bardzo intensywne dni warsztatów. We wtorek dzień zaczęliśmy od wizyty w sieci szkół rolniczych w Feltre, gdzie wysłuchaliśmy wykładu na temat doświadczenia szkół w regionie górskim Veneto w zakresie zapewniania bioróżnorodności.
Następnie przeszliśmy do części praktycznej czyli wizyty we współpracujących przedsiębiorstwach. Najciekawszym miejscem była sieć zrównoważonej produkcji mleka Lattebusche,gdzie zapoznaliśmy się z procesem dojrzewania serów. Odwiedziliśmy także plantację owoców, której właściciel dzięki dotacji z Unii Europejskiej otworzył własną produkcję przetworów owocowych. We wszystkich miejscach mieliśmy okazję skosztowania lokalnych produktów.
W dniu dzisiejszym gościliśmy w prestiżowej,najlepszej na świecie szkole na poziomie technikum kształcącej enolog?w (specjalistów od produkcji,pielęgnacji i rodzajów wina). Hasłem przewodnim dzisiejszego dnia była produkcja wina,dlatego też poznaliśmy dokładną technologię jego otrzymywania. Charakterystyczną cechą każdego przedsiębiorstwa była własna,specyficzna uprawa winorośli,przeznaczona na produkt gotowy. Zmęczeni ale bogatsi w nowe doświadczenia i wiedzę wróciliśmy do naszego hotelu na wyśmienitą włoską kolację.