Wojewódzki Turniej Gastronomiczny w ZSG w Białymstoku
2017-04-01 23:32:49W dniach 28 i 28 marca uczniowie naszej szkoły z kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych wzięli udział w Wojewódzkim Turnieju Gastronomicznym w ZSG w Białymstoku, Tematem przewodnim tegorocznej edycji były kulinarne rozmaitości.
W pierwszym dniu konkursu uczniowie przygotowywali dowolnie wybraną przez siebie przekąskę zimną: Mariusz Pietruczak kl. 3 TŻiUG - vol-au-vent z kurczakiem w sosie cytrynowym, Dominika Szepietowska kl. 3 TŻiUG - terina z awokadu, Patryk Wróblewski kl. 1 TŻiUG - ślimaczki z łososiem oraz Tomasz Szlendak kl. 4 TŻiUG - wykwintne polędwiczki w wiosennej odsłonie. Drugiego dnia konkursu wykonano potrawę wspólną - strogonof z kurczakiem.
Potrawy indywidualne były bardzo różnorodne i wykwintne. Poziom przygotowania i podania potraw był wysoki, uczestnicy okazali się bardzo kreatywni.
Mariusz Pietruczak otrzymał wyróżnienie i nagrodę.
Uczniowie zyskali nowe doświadczenie i znajomości, mogli zobaczyć jak przebiega praca w innej szkole.
Opiekun - Monika Osmólska