I Szkolny Konkurs Kulinarny w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia
2016-12-19 09:47:5115 grudnia 2016r. w naszej szkole po raz pierwszy został przeprowadzony konkurs kulinarny w tradycji Świąt Bożego Narodzenia. Do rywalizacji o tytuł najlepszego, świątecznego kucharza zgłosiło się 10 uczniów z klas pierwszej i czwartej o profilu technik żywienia i usług gastronomicznych.
Konkurs obejmował sporządzenie potrawy wigilijnej i świątecznego wyrobu cukierniczego. Zawodnicy prezentowali szeroki i ciekawy wachlarz dań, począwszy od znanej nam wszystkim na wigilijnym stole ryby po grecku czy pierogów z grzybami po wykwintne tj. tatar ze śledzia z kurkami czy roladki z łososia z serkiem kozim. W kategorii wyrób cukierniczy młodzież sporządziła pachnący cynamonem, imbirem i kardamonem domek z piernika, puszyste serniki, kutię w babeczkach oraz świąteczny kołacz z makiem i makową choinkę z ciasta francuskiego.
Konkurs gastronomiczny stał na bardzo wysokim poziomie. Opiekun młodzieży Pani Agnieszka Kaliszczyk była niezwykle dumna i oczarowana umiejętnościami prezentowanymi przez jej podopiecznych. Po kilku, pracowitych godzinach w kuchni nadszedł czas degustacji i oceny. Szanowne jury oceniało walory smakowe potraw, sposób prezentowania na półmiskach, oryginalność i świąteczny charakter dań. Uczniowie z niecierpliwością oczekiwali na ogłoszenie wyników konkursu.
Dziewczęta z klasy pierwszej Weronika i Natalia oraz Ola i Kasia postawiły wysoko poprzeczkę swoim starszym kolegom, zajmując pierwsze i drugie miejsce. Zaszczytne trzecie miejsce wywalczył uczeń z klasy czwartej - Tomek.
Na zakończenie Pan dyrektor Andrzej Jamiołkowski podziękował za zorganizowanie tego przedsięwzięcia i zachęcił uczniów do podejmowania podobnych inicjatyw na wyższych szczeblach.
Kolejny konkurs gastronomiczny już wkrótce, a zwycięscy już deklarują udział....
Gratulujemy zwycięzcom i uczestnikom.
Agnieszka Kaliszczyk