Wykład nt. "Bioaktywne składniki żywności"
2015-12-08 13:35:03

W dniu 4.12.2015r. w naszej szkole odbył się wykład nt. "Bioaktywne składniki żywności", którego autorem był Pan mgr inż. Tomasz Sawicki, doktorant Polskiej Akademii Nauk.



Na wstępie Pan Tomasz zapoznał nas z zakresem prowadzonych badań Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności Polskiej Akademii Nauk, na którym prowadzi swoje prace badawcze. Podczas wygłoszonego wykładu zostały wyjaśnione ważne pojęcia związane z bioaktywnymi składnikami żywności, ich właściwości dla naszego organizmu, zarówno korzystnie wpływające jak i wykazujące negatywne skutki w procesach życiowych. Część teoretyczna została rozszerzona o część doświadczalną z udziałem naszych uczniów. Młodzież miała za zadanie sprawdzić czy w badanych napojach (sok pomarańczowy, napój gazowany Mirinda, suplement diety witamina C) znajduje się witamina C.

Podczas przeprowadzonego badania uczniowie korzystali z barwnego odczynnika chemicznego DPPH, który ulega odbarwieniu przy obecności witaminy C. Z uzyskanych wyników doszliśmy do wniosku, że największą zawartość witaminy C ma naturalny sok pomarańczowy, w preparacie farmaceutycznym mniejsza zawartość, a w napoju Mirinda, mimo że producent podaje informację, iż napój zawiera wit. C, wynik okazał się negatywny.

Zatem w okresie wzmożonej odporności powinniśmy wybierać ,jako źródło witamin produkty, w których naturalnie występują bioaktywne składniki żywności, zamiast preparaty z aptecznej półki, a słodkie napoje gazowane zamieniać na soki owocowe.

W imieniu naszych uczniów, rady pedagogicznej z Panem dyrektorem naczelne, bardzo dziękujemy za tę wartościową i przydatną edukację żywieniową.

Organizatorzy wykładu:

Paulina Jabłońska
Justyna Śledziewska




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS