Warsztaty kulinarne
Warsztaty kulinarne
2015-02-27 07:30:52

Jaką szkołę średnią wybrać, w jakim zawodzie i kierunku się kształcić, zdobywać umiejętności i poszerzać swoją wiedzę? Przed takim wyborem w niedługim czasie staną uczniowie gimnazjum z klas trzecich. Zespół Szkół Zawodowych wychodząc naprzeciw dylematom młodych ludzi zorganizował i zaprosił do udziału w warsztatach gastronomiczno-hotelarskich pod hasłem: Gościnność i skarby Ziemi Podlaskiej? uczniów miejskiego gimnazjum im. M.Kopernika w Wysokiem Mazowieckiem.



W dniu 25 lutego 28 osobowa grupa młodzieży wraz z opiekunem Panią Ewą Dąbrowską wzięła udział w tym przedsięwzięciu. Warsztaty odbywały się w pracowniach: gastronomicznej oraz hotelarskiej wyposażonej w recepcję i pokój hotelowy.

Warsztaty hotelarskie przybliżyły uczniom gimnazjum istotę gościnności w hotelarstwie. Uczestnikom zostały przekazane zasady funkcjonowania obiektów hotelarskich, struktura organizacyjna i tajniki pracy w zawodzie hotelarza. Młodzież z klasy III Technikum Hotelarskiego za pomocą scenek zobrazowała czynności podejmowane przez personel podczas kompleksowej obsługi gościa w trakcie pobytu, zameldowania oraz wymeldowania z hotelu. Uczniowie z klasy I Technikum Gastronomicznego zaprezentowali zebranym zasady i techniki obsługi konsumenta przy stole.

Gimnazjaliści uczyli się składania serwetek w różne formy. Własnymi siłami pracując w zespołach udekorowali stoliki okolicznościowe zgodnie z wylosowanym tematem. Przy pomocy naszych uczniów podjęli się przygotowania stolika kawowego oraz bufetu szwedzkiego.

Warsztaty gastronomiczne wprowadziły uczniów w tematykę związaną z przygotowaniem i serwowaniem potraw kulinarnych m.in. z obróbką surowców, metodami i technikami sporządzania, sposobem podawania i aranżacji na talerzu. Gimnazjaliści w 3 osobowych grupach samodzielnie przygotowywali charakterystyczne dla regionu Podlasia potrawy tj. babę ziemniaczaną i pierogi z mięsem i kapustą, a na deser kruche babeczki z kremem z bitej śmietany i owocami. Przydzielone zadania młodzież wykonywała przy pomocy i udziale starszych kolegów i koleżanek z klasy III Technikum Gastronomicznego. Wszystkie sporządzone potrawy w pięknych aranżacjach na półmiskach i tacach były serwowane na stole bufetowym, przygotowanym przez grupę młodzieży na warsztatach hotelarskich. Degustację potraw uatrakcyjnił pokaz sporządzania flambirowanych naleśników zaprezentowany przez uczniów technikum gastronomicznego. Na zakończenie uczestnicy warsztatów gastronomiczno-hotelarskich otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki.

Dziękujemy wszystkim uczestnikom warsztatów oraz naszej młodzieży za intensywną pracę i zaangażowanie. Mamy nadzieję, że zdobyte przez uczniów gimnazjum umiejętności będą wykorzystane.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS