"Doskonały uczeń - fachowiec z fantazją"
2013-04-30 21:52:15

Łabędź z jabłka, kwiat z białej rzodkwi lub papryczki chili, róża z arbuza ? te i inne wzory z owoców i warzyw poruszają zmysły, wzmagają apetyt i dodają uroku suto zastawionym stołom biesiadnym. Carving, bo o tym mowa, to sztuka rzeźbienia fantazyjnych motywów, wzorów w owocach lub warzywach, którymi dekoruje się potrawy jak również kompozycja wykonana z kilku takich rzeźb, która służy do ozdoby.



Uczestnicy szkolenia z carvingu realizowanego w marcu w naszej szkole w ramach projektu "Doskonały uczeń" współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego z podziałania 9.2 w Programie Operacyjnym Kapitał Ludzki, otrzymali niepowtarzalną szansę na zdobycie nowych umiejętności pod okiem jednego z najlepszych instruktorów tej sztuki. Pan Łukasz Szewczyk wielokrotnie brał udział nie tylko w Mistrzostwach Polski zdobywając złoty medal ale występował również na arenie międzynarodowej osiągając wiele odznaczeń. Pod jego okiem marchewka i cebula zamieniała się w dzieło sztuki. Uczniowie technikum hotelarskiego i technikum usług gastronomicznych poznali historię carvingu, narzędzia służące do rzeźbienia oraz podstawowe zasady z tym związane.
Beneficjenci projektu ? uczniowie kierunku technikum technologii żywności również nabyli nowych doświadczeń na kursie Analityk żywności w Olsztynie. Prowadzony był przez wysokiej klasy specjalistów - wykładowców Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego. Młodzież zapoznała się z nowoczesnymi metodami oceny jakości żywności.
Zdobyte kwalifikacje coraz bardziej umacniają pozycje naszych uczniów na lokalnym rynku pracy i dają nadzieję na lepsze jutro.
Anna Maria Korzątkowska




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS