Ogólnopolski konkurs
Ogólnopolski konkurs "Bitwa na drobiowe smaki"
2020-01-14 14:47:13

13 stycznia 2020 w Centrum Kulinarnym Atuty w Białymstoku 4 uczniów z klasy trzeciej i czwartej technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięło udział w ogólnopolskim konkursie Bitwa na drobiowe smaki.



Zawodnicy rywalizowali w dwóch niezależnych zespołach o miano najlepszego kucharza w kategorii przekąski i dania główne z kurczaka. Martyna i Kamil przygotowali udko na magicznym puree z sosem cytrynowo-miodowym oraz kurczaka curry z ryżem basmati. Patryk i Ola do przygotowania dania głównego zastosowali jedną z nowoczesnych technik kulinarnych a mianowicie gotowanie metodą suwi i była to pierś z glazurowaną marchewką i sosem figowym. Na przystawkę nasza druga drużyna podała podudzie z kurczaka z chipsem z selera i dipem z avokado. W jury konkursowym zasiadło 3 znamienitych kucharzy którzy oceniali potrawy pod względem smakowitości, trudności wykonania i pomysłowości. Dodatkowe punkty drużyny zdobywały za organizacje pracy, przepisy bhp oraz regulaminowy czas wykonania potrawy. Ostatecznie nie wygraliśmy "bitwy" ale zdobyliśmy doświadczenie, cenne wskazówki na następne konkursy i umiejętność pracy pod presją czasu.

Dziękujemy dyrekcji i opiekunce konkursu pani Agnieszce Kaliszczyk




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS