Warsztaty na Wydziale Nauki o Żywności w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży - możliwość dalszego rozwoju i rozszerzenie zdobytej wiedzy
Warsztaty na Wydziale Nauki o Żywności w Państwowej Wyższej Szkole Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży - możliwość dalszego rozwoju i rozszerzenie zdobytej wiedzy
2019-12-11 15:04:41

Uczniowie klasy 4 technikum przetwórstwa mleczarskiego w dn.10.12.2019r. uczestniczyli w warsztatach zorganizowanych na Wydziale Nauki o Żywności w PWSIiP w Łomży. Celem warsztatów było zapoznanie uczniów z urządzeniami zamontowanymi na hali półtechniki wydziału m.in.: płytowym i rurowym wymiennikiem ciepła, prażalnikiem, bioreaktorem, fermentatorem, suszarnią rozpyłową, liofilizatorem, urządzeniem do ekstruzji i ekspandowania.



Uczniowie przeprowadzili suszenie mleka w suszarni rozpyłowej i pod obniżonym ciśnieniem. Ocenili organoleptycznie wysuszone metodą liofilizacji truskawki, jabłka oraz banany i wyliczyli zalety suszenia tą metodą. W pomieszczeniu do badań sensorycznych przygotowywali próbki soku owocowego i przeprowadzali ich ocenę sensoryczną.

Ponadto uczniowie zwiedzili laboratoria nie tylko do oceny sensorycznej ale także do oceny chemicznej, fizykochemicznej i mikrobiologicznej oraz do oceny instrumentalnej. Byli pod wrażeniem ilości analizatorów i możliwości prowadzenia różnorodnych badań żywności. Zapoznani zostali również z kierunkami kształcenia na uczelni, zwiedzili zakład robotyki.

Dziękujemy za ciekawe ćwiczenia oraz zaangażowanie w przygotowaniu i prowadzeniu warsztatów panu dr P.Karpińskiemu i mgr inż. A.Siwkowi. Może któryś uczeń skieruje tam swoje kroki.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS