Staż zawodowy w Grecji - 29.10.2019
2019-10-30 20:26:51Dzień drugi przyniósł wiele nowych obowiązków. Nasi uczniowie podzieleni na mniejsze grupy robocze pracowali nad wykonywaniem poszczególnych zadań zawodowych pracując w cukierni, masarni, restauracji, kuchni, ale także w biurze i pracowni komputerowej.
Ekonomiści zapoznali się obiegiem dokumentacji, ewidencjonowaniem, wykorzystaniem
programów wspierających wykonywaniem obowiązków, w tym m.in. z arkuszami
kalkulacyjnymi oraz ich funkcjonalnością. Informatycy weryfikowali parametry sprzętu
komputerowego, wykonywali jego diagnozę, naprawy - w tym demontaż i montaż
podzespołów oraz późniejszego testowania sprawności i wydajności po naprawczej, a także
sporządzali specyfikację techniczną stanowisk komputerowych.
Technolodzy żywności pracując w zespołach 2-osobowych w cukierni oraz masarni, w trakcie
wykonywania swoich obowiązków poznali metody i systemy zapewniania właściwej ochrony
i jakości przygotowywanej żywności oraz dobierali warunki jej przechowywania. Zapoznali
się także z wybranymi recepturami oraz dostępnością składników i półskładników
regionalnych. Grupa gastronomiczna z kolei, poznawała działalność usługową obiektów
gastronomicznych przechodząc pełen instruktaż na wybranych stanowiskach - pomoc
kuchenna, kelner, barman - przygotowując i serwując posiłki, a także obsługując gości
restauracji hotelowej w ramach serwisu restauracyjnego.
Projekt pt. "EUROPraktykA - Wysokie na start!" nr 2019-1-PL01-KA102-061616, jest
realizowany z środków Programu Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe.
#praktykizagraniczne #ErasmusPlus #Grecja #WysokieMazowieckie #TŻiUG #TTŻ #TI #TE