Mazury HoReCa 2019 - targi branży
Mazury HoReCa 2019 - targi branży
2019-04-15 08:41:57

W ubiegłym tygodniu uczennice klasy trzeciej technikum żywienia i usług gastronomicznych wzięły udział w wyjeździe edukacyjnym na targi HoReCa do Ostródy.



Na targach można było zapoznać się z nowymi trendami obowiązującymi w gastronomii. Nie lada gratką było dla nas spotkanie wielu szacownych gości, znanych z ekranów telewizyjnych. W rolę głównego prezentera wcielił się Karol Okrasa. Swoje umiejętności prezentowali znani kucharze tacy jak Patryk Dziamski, Michał Soliwoda oraz szef kuchni Hotelu Gołębiewskiego w Mikołajkach Tomasz Milewski. Mieliśmy okazję spróbować wielu specjałów, jak również zasięgnąć cennych porad od profesjonalnych kucharzy. Znakomitym przysmakiem okazała się wątróbka z boczniakiem podana z jabłkiem, która przypadła do gustu nawet naszej młodzieży.

Mogliśmy zobaczyć nowoczesne urządzenia i drobny sprzęt gastronomiczny, jaki możemy spotkać w restauracjach i kuchniach hotelowych. Duży asortyment zastawy stołowej, sztućców i szkła stosowanego w najlepszych restauracjach przybliżył uczniom ich wiedzę teoretyczną w tej dziedzinie. Wystawcy bardzo chętnie dzielili się swoją wiedzą i doświadczeniem. Zainteresowaniem cieszyły się również stoiska z egzotycznymi owocami, jadalnymi sadzonkami kwiatów i ziół oraz specjały z upraw ekologicznych. Targi branży HoReCa to nie tylko degustacja, konkursy i nowości w branży gastronomicznej, jest to okazja do nawiązania ciekawych kontaktów z kucharzami, przedstawicielami firm i szefami akademii kulinarnych.

Dopełnieniem naszego wyjazdu był spacer po molo w centrum Ostródy, który umilało piękne wiosenne słońce.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS