SZKOLENIE DLA UCZNIÓW TECHNIKUM PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO WE WRZEŚNI
SZKOLENIE DLA UCZNIÓW TECHNIKUM PRZETWÓRSTWA MLECZARSKIEGO WE WRZEŚNI
2019-04-11 12:56:06

W dniach 8, 9, 10 kwietnia 2019 roku grupa sześciu uczniów z 4 klasy Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego pod opieką p. Emilii Prusko wzięła udział w szkoleniu z produkcji serów we Wrześni, które to realizowane było w ramach projektu "Kompetentny uczeń- wykwalifikowany pracownik" i zorganizowane przez Powiatowe Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni.



Nasz docelowy wyjazd do Wrześni poprzedziliśmy zwiedzaniem katedry gnieźnieńskiej, położonej na wzgórzu Lecha w Gnieźnie, która towarzyszy Polsce od początków istnienia państwa polskiego. Na przestrzeni dziejów niszczona przez wrogów Polski ciągle przebudowywana (to na styl barokowy a to na styl gotycki)i rekonstruowana przetrwała do dzisiaj jako Bazylika prymasowska Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny.

Młodzież była zachwycona nie tylko zabytkową katedrą, gdzie Pani Basia -nasz czarujący przewodnik, przypominała nam zarys strony historycznej, dawniej pogańskiego państwa i przyjęcie prze Polskę chrześcijaństwa ale także zwracała nam uwagę na piękne jedyne w skali świata Drzwi gnieźnieńskie, Podziemia z kryptami, gdzie pochowani byli mecenasi kultury, arcybiskupi i wielu innych możnych, i zasłużonych dla Polski ludzi.

Oprócz katedry zwiedziliśmy położone nieopodal Muzeum , w którym widzieliśmy dary królów, wiele zdobionych srebrem, drogimi kamieniami i złotem kielichów, monstrancji, ornat, koron, pierścieni itp. przedmiotów.

Z Gniezna udaliśmy się do Wrześni, gdzie po odpoczynku, następnego dnia uczestniczyliśmy w szkoleniu z produkcji sera podpuszczkowego typu holenderskiego - długo dojrzewającego "Old Amsterdamer". Uczniowie Technikum Przetwórstwa Mleczarskiego od początku, czyli od surowca poznawali wszystkie etapy procesu produkcji , w którym sami mogli przeprowadzać kolejne czynności technologiczne.

Program szkolenia był interesujący i bogaty w wiadomości, toteż zaraz po produkcji sera uczestniczyliśmy w wykładzie naukowym, poprowadzonym przez pana dr Tomasza Ziółkowskiego na temat doboru szczepionek , m.in. szczepionek wysokomrożonych CSK jak również sposobu ich doboru i wad sera- jakie są, czym mogą być spowodowane i jak skutecznie im zapobiegać.

Pan dr Tomasz Ziółkowski przyjął zaproszenie naszej szkoły i zgodził się na przeprowadzenie prelekcji dnia 25 kwietnia o godz 11 w naszej szkole. Jesteśmy z tego powodu bardzo szczęśliwi i wdzięczni, ponieważ Pan doktor jest nie tylko naukowcem ale również technologiem i świetnie łączy i przekazuje wiedzę teoretyczną z praktyką.

Oprócz produkcji sera dojrzewającego, uczniowie produkowali jogurt metodą termostatową oraz masło i twarożek terminowany. Wszystkie produkty mimo iż pracochłonne bardzo zaciekawiły uczniów, toteż dla każdego ten wyjazd trzydniowy minął bardzo szybko.

Szkolenie uwieńczone było testem , który uczniowie napisali bardzo dobrze otrzymując zaświadczenia o ukończeniu szkolenia serowar z ocenami celującymi i bardzo dobrymi.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS