Wojewódzki Turniej Gastronomiczny w ZSG w Białymstoku
Wojewódzki Turniej Gastronomiczny w ZSG w Białymstoku
2019-04-05 08:05:12

W dniach 2 i 3 kwietnia 2019 r. uczniowie klasy technikum żywienia i usług gastronomicznych pod opieką pani Moniki Osmólskiej po raz kolejny wzięli udział w Wojewódzkim Turnieju Gastronomicznym w ZSG w Białymstoku, Tematem przewodnim tegorocznej edycji była ":magia smaków".



Zadaniem uczestników było przygotowanie i estetyczne podanie przekąski zimnej według własnej receptury, zgodnej z tematem przewodnim oraz indywidualne sporządzenie potrawy według wspólnego dla wszystkich uczestników przepisu jakim była zupa krem z brokuła dla klas drugich oraz pielmieni dla klas trzecich. Potrawy własne były bardzo różnorodne, przygotowane z ciekawych surowców, zarówno bardzo wyszukanych jak i tych tradycyjnych charakterystycznych dla kuchni polskiej. Ważnym kryterium oceny było estetyczne podanie, udekorowanie, ale przede wszystkim smakowitość potrawy. Jurry miało bardzo trudne zadanie, ponieważ poziom przygotowania potraw był bardzo wysoki.

Uczniowie naszej szkoły stanęli na podium:
- Patryk Wróblewski z klasy 3 TŻiUG zajął 2 MIEJSCE za pierś kaczki podaną z sosem figowym i puree z buraka

- Aleksandra Uszyńska z klasy 2 TŻiUG najęła 3 MIEJSCE za kurczaka na puree z groszku z karmelizowaną marchewką.

Po uroczystym przedstawieniu wyników odbył się bankiet, na którym można było spróbować wszystkich potraw wykonanych przez uczestników konkursu. Uczniowie otrzymali dyplomy i cenne nagrody przydatne w dalszym rozwijaniu swoich pasji kulinarnych. Zmęczeni ale szczęśliwi, pełni pomysłów na nowe wytwory kulinarne wróciliśmy do domu.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS