SZKOLENIE BARISTA czyli specjalista od parzenia i podawania kawy
SZKOLENIE BARISTA czyli specjalista od parzenia i podawania kawy
2019-03-18 07:42:33

W dniach 15-17.03.2019r. w Zespole Szkół Zawodowych odbyło się szkolenie barista, w którym uczestniczyło 10 uczniów z technikum hotelarstwa i technikum żywienia i usług gastronomicznych. Szkolenie składało się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.



Szkolenie rozpoczęło się filiżanką wybornego espresso lub do wyboru latte cafe. Następnie prowadzący pan Waldemar Mucha przedstawił zagadnienia związane z historią i kulturą picia kawy, omówił różne gatunki kaw oraz ich cechy jakościowe, sposoby przygotowania i podawania. W swoim wykładzie podkreślał znaczenie wiedzy z zakresu metod parzenia oraz umiejętności pienienia mleka dla różnych kaw, właściwego dobierania i proporcji składników na jakość napojów kawowych, zgodnych z oczekiwaniami gościa. Artystyczne przygotowanie kaw z dodatkami, wielowarstwowe, ozdobione obrazkami na piance z mleka - caffe art było kolejnym punktem programu szkoleniowego. Sporządzone przez uczestników kawy nie tylko kusiły zaletami smakowymi ale również intrygowały formą wizualną. Po trzech dniach spotkania z "kofeiną" uczestnicy przekonali się że kawa może być dziełem sztuki. Rysowanie spienionym mlekiem w filiżance serduszek, kwiatów czy innych wzorów to zarówno sztuka jak i wielka umiejętność. Także parzenie czarnej kawy jest swoistą sztuką uzyskania idealnego naparu, gdzie znaczenie ma wszystko począwszy od jakości wody, odpowiedniej dozy kawy, czasu parzenia, stopnia zmielenia no i oczywiście jakości samego ziarna. Uzyskanie tytułu "baristy" potwierdzonego otrzymanym certyfikatem to dopiero początek drogi wprowadzającej w tajniki zawodu. W celu osiągnięcia sukcesów w przyszłej pracy zawodowej w branży kawowej trzeba jeszcze osobistego zaangażowania w pracę oraz wielu godzin spędzonych za barem a przede wszystkim pasji, czego Wam życzy cały zespół projektowy. Szkolenie barista jest współfinansowane ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podlaskiego na lata 2016-2010 w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Przepis na przygotowanie espresso:
- temperatura parzenia 90°C
- ciśnienie pary 9 bar
- czas parzenia 25 sekund
- ilość kawy 7g
Espresso to wyjątkowa forma serwowania kawy, ma pojemność 25 ml i orzechowo-brązową piankę, zwaną cremą. Serwuje się je w podgrzanych, niewielkich (ok.60-7-ml pojemności) filiżankach z grubej porcelany.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS