SZKOLENIE BARISTA czyli specjalista od parzenia i podawania kawy
2019-03-18 07:42:33W dniach 15-17.03.2019r. w Zespole Szkół Zawodowych odbyło się szkolenie barista, w którym uczestniczyło 10 uczniów z technikum hotelarstwa i technikum żywienia i usług gastronomicznych. Szkolenie składało się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej.
Szkolenie rozpoczęło się filiżanką wybornego espresso lub do wyboru latte cafe. Następnie prowadzący pan Waldemar Mucha przedstawił zagadnienia związane z historią i kulturą picia kawy, omówił różne gatunki kaw oraz ich cechy jakościowe, sposoby przygotowania i
podawania. W swoim wykładzie podkreślał znaczenie wiedzy z zakresu metod parzenia oraz umiejętności pienienia mleka dla różnych kaw, właściwego dobierania i proporcji składników na jakość napojów kawowych, zgodnych z oczekiwaniami gościa. Artystyczne
przygotowanie kaw z dodatkami, wielowarstwowe, ozdobione obrazkami na piance z mleka - caffe art było kolejnym punktem programu szkoleniowego. Sporządzone przez uczestników
kawy nie tylko kusiły zaletami smakowymi ale również intrygowały formą wizualną. Po trzech dniach spotkania z "kofeiną" uczestnicy przekonali się że kawa może być dziełem
sztuki. Rysowanie spienionym mlekiem w filiżance serduszek, kwiatów czy innych wzorów to zarówno sztuka jak i wielka umiejętność. Także parzenie czarnej kawy jest swoistą sztuką
uzyskania idealnego naparu, gdzie znaczenie ma wszystko począwszy od jakości wody,
odpowiedniej dozy kawy, czasu parzenia, stopnia zmielenia no i oczywiście jakości samego
ziarna. Uzyskanie tytułu "baristy" potwierdzonego otrzymanym certyfikatem to dopiero
początek drogi wprowadzającej w tajniki zawodu. W celu osiągnięcia sukcesów w przyszłej
pracy zawodowej w branży kawowej trzeba jeszcze osobistego zaangażowania w pracę oraz
wielu godzin spędzonych za barem a przede wszystkim pasji, czego Wam życzy cały zespół
projektowy.
Szkolenie barista jest współfinansowane ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego
Województwa Podlaskiego na lata 2016-2010 w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
Przepis na przygotowanie espresso:
- temperatura parzenia 90°C
- ciśnienie pary 9 bar
- czas parzenia 25 sekund
- ilość kawy 7g
Espresso to wyjątkowa forma serwowania kawy, ma pojemność 25 ml i orzechowo-brązową
piankę, zwaną cremą. Serwuje się je w podgrzanych, niewielkich (ok.60-7-ml pojemności)
filiżankach z grubej porcelany.