KONKURS PROMUJĄCY ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ
KONKURS PROMUJĄCY ZDROWĄ ŻYWNOŚĆ
2018-12-07 08:12:22

W dniu 6 grudnia 2018 roku odbył się w naszej szkole konkurs pod hasłem "Zdrowa Żywność". Zadaniem uczestników konkursu było: przygotowanie potraw promujących świadome i wartościowe odżywianie się połączone z zaprezentowaniem przygotowanej potrawy oraz opowiedzenie o właściwościach odżywczych poszczególnych składników wchodzących w skład potraw. Organizatorami konkursu były panie: Emilia Prusko i Monika Osmólska.



I miejsce w konkursie zajęły uczennice klasy 2TTŻ: Klaudia Orzechowska i Izabella Łapińska.
II miejsce uczeń klasy III TTŻiUG: Patryk Wróblewski.
III miejsce uczeń klasy IV TTŻ Kamil Kaczyński.

Wszyscy uczestnicy konkursu wykazali się dużą kreatywnością w tworzeniu potraw, szeroką wiedzą z zakresu wartości odżywczych wielu grup surowców pochodzenia roślinnego jak również zwierzęcego. Uczniowie zaprezentowali jak świadomie łączyć surowce i czym je zastępować, gdy spożywanie niektórych z nich staje się uciążliwe np. z powodu alergii czy innych chorób. Zastępowali obróbkę we wrzącej wodzie obróbką cieplną na parze, tłumacząc ile na tym jako konsumenci zyskujemy, nie tracąc przy tym cennych wartości odżywczych i witamin. Potrawy były barwne, ale nie za sprawą sztucznych barwników lecz za sprawą pięknie wybarwionych, świeżych warzyw i owoców. Słodycz potraw była intensywna nie w skutek syntetycznych substancji słodzących lecz za sprawą fruktozy obecnej w owocach. W końcu nawet kasza gryczana przygotowana we właściwy sposób i odpowiednio doprawiona potrafiła zaskoczyć w połączeniu z dorszem i warzywami.

Uczestnicy konkursu pokazali, że żywność zdrowa wcale nie musi być droga, a jej przygotowanie wcale nie łączy się z godzinami spędzonymi w kuchni. Wszystko może być zdrowe, smaczne i piękne a jedyne co nas może ograniczać to brak wiedzy na temat zasad zdrowego odżywiania się.

Wszystkim nagrodzonym uczniom jak również pozostałym uczestnikom konkursu gratulujemy wiedzy i pomysłowości, życząc nowych, jak najmniej przetworzonych, a więc świeżych, pomysłów w gotowaniu zdrowych posiłków.




Ekopracownia WFOSIGW Białystok Narodowy Fundusz Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej Ministerstwo klimatu i środowiska

Nowoczesne usługi

Orlik PNWM Projekt Edukacyjny Katyń 73 rocznica Dobra szkoła

FE Erasmus Plus Dobrze zaprojektowana szkoła eTwinning EFS