Edukacyjny wyjazd do Wrześni
2018-10-10 07:51:59W ubiegłym tygodniu w dniach 03-05.10.2018r dziesięcioro uczniów naszej szkoły z klasy III technikum mleczarskiego i IV technikum technologii żywności pod opieką Pani Agnieszki Kaliszczyk i Moniki Osmólskiej odbyło kursy doskonalące w Powiatowym Centrum Edukacji Zawodowej we Wrześni.
Celem wyjazdu było nabycie praktycznych umiejętności produkcji
wybranych produktów mleczarskich w drodze dwudniowego szkolenia, prowadzonego przez wykwalifikowanych w tym zakresie fachowców. W tematykę szkolenia wprowadził nas pan Marek Dyba, dyrektor powiatowego centrum i pomysłodawca założenia pierwszego w
Wielkopolsce technikum przetwórstwa mleczarskiego. Następnie młodzież została podzielona na zespoły zadaniowe i zaangażowana do prac produkcyjnych.
Po kilkugodzinnych zmaganiach uczniowie mogli smakować wytworzone własnoręcznie produkty mleczarskie. Były to m.in smakowite lody śmietankowe, masło i jogurt naturalny.
Kolejnego dnia szkolenia młodzi adepci poznawali technologię produkcji sera podpuszczkowego i serka termizowanego metodą ultrafiltracji pod okiem Tomasza Ziółkowskiego, absolwenta i pracownika na Wydziale Mleczarstwa Uniwersytetu Warmińsko Mazurskiego w Olsztynie. Kurs pozwolił uczniom zdobyć dodatkowe doświadczenie i
umiejętności a uzyskane certyfikaty są potwierdzeniem podniesienia kwalifikacji w zawodzie.
Przy okazji wyjazdu na drugi koniec Polski, uczniowie zwiedzili Wrześnię oraz nieopodal położone, przepiękne Gniezno, pierwszą stolicę Polski. Szczególnym punktem wycieczki było zwiedzanie najcenniejszego zabytku w mieście tj. Katedry Gnieźnieńskiej wraz z Drzwiami
Gnieźnieńskimi,Organizatorem kursu i wyjazdu była Białostocka Fundacja Kształcenia Kadr, która współpracuje z naszą placówką w ramach realizacji projektu współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego w ramach projektu "Doskonalenie zawodowe kluczem do sukcesu na rynku pracy"