II Szkolny Konkurs Kulinarny w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia
data dodania: 2018-01-04 22:00:57


16 grudnia 2016r. w naszej szkole już po raz drugi został przeprowadzony konkurs kulinarny w tradycji Świąt Bożego Narodzenia. Do rywalizacji o tytuł najlepszego, świątecznego kucharza zgłosiło się 7 uczniów z klasy drugiej z kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych.


Konkurs obejmował sporządzenie potrawy wigilijnej i/lub świątecznego wyrobu cukierniczego. Zawodnicy prezentowali szeroki i ciekawy wachlarz dań, począwszy od znanych nam wszystkim na wigilijnym stole przekąsek z ryb czy pierogów po wykwintne tj. rolada z łososia z serkiem i szpinakiem oraz krem sułtański. Ciekawym dodatkiem do potraw była pachnąca cynamonem, imbirem i kardamonem herbatka świąteczna.

Konkurs gastronomiczny stał na bardzo wysokim poziomie. Opiekunki młodzieży Pani Agnieszka Kaliszczyk i Monika Osmólska były niezwykle dumne i oczarowane umiejętnościami prezentowanymi przez ich podopiecznych. Po kilku, pracowitych godzinach w kuchni nadszedł czas degustacji i oceny. Szanowne jury oceniało walory smakowe potraw, sposób prezentowania na półmiskach, oryginalność i świąteczny charakter dań. Uczniowie z niecierpliwością oczekiwali na ogłoszenie wyników konkursu. Zaszczytne pierwsze miejsce zajęły Izabela Zaręba i Aleksandra Różańska za wykonanie pierożków z buraka z nadzieniem z migdałów i kremu sułtańskiego w bombce czekoladowej

Na zakończenie Pan dyrektor Andrzej Jamiołkowski podziękował za zorganizowanie tego przedsięwzięcia i zachęcił uczniów do podejmowania podobnych inicjatyw na wyższych szczeblach.

Gratulujemy zwycięzcom i uczestnikom.